Стара Загора. Стара Загора да е най-зеленият град в България,

...
Стара Загора. Стара Загора да е най-зеленият град в България,
Коментари Харесай

С 10 хил. дъбови фиданки по-зелена става Стара Загора през ноември

Стара Загора. Стара Загора да е най-зеленият град в България, тази идея стои зад обединените старания на управлението на Община Стара Загора, шефът на Регионалната дирекция на горите инж. Петър Заяков, шефът на Държавно горско стопанство – Стара Загора Иван Чергеланов и шефът на Спасителния Център за диви животни „ Зелени балкани “ в Стара Загора Ивайло Клисуров. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
„ Решихме, че е належащо да даде всеки своето за тази концепция – по този начин всяка година ще залесяваме по 10 хиляди фиданки, с цел да си отгледаме дружно гора в покрайнините на нашия град “, показа Живко Тодоров. „ Ако всеки човек може да залеси по към 20 дръвчета, то това значи, че имаме потребност от към 500 доброволци, които да поддържат идеята и да дойдат на 9 ноември, в региона на „ Магарешка поляна “ по пътя за кв. „ Дъбрава “. „ През есента е най-подходящото време за залесяване. Ако всяка година прибавяме по 10 хиляди броя дървета, или повече, то след 10 години ще имаме в действителност огромна нова гора “, сподели още Тодоров. Той благодари на инж. Заяков за безвзмездното обезпечаване на фиданките и неспирните старания да поддържат зеления фонд на общината.
„ Целият горски бранш напълно поддържа самодейността за основаване на дъбова гора, тъй като по този начин ще понижим голината, която сега там е 157 дка. Този пустинен терен, в посока „ Магарешка поляна “ и „ Заешка поляна “, изгорен през 2007 година, и възстановяван през годините, само че все пак измъчен годишно от пожари. Точно това е образец какъв брой мъчно е да създадем гора “, посочи инж. Заяков. Той изясни, че в региона има и други подобаващи терени, към 365 дка, които чакат залесяване по разнообразни стратегии.
„ Чудесно е, че тук работим в синхрон и с концепция да има повече широколистни гори в региона. Ще участваме с доброволци и подпомагане “, сподели и Ивайло Клисуров.
По време на конференцията във връзка зелената идея за Стара Загора стана ясно, че горският фонд в региона е в положително положение и пораства, само че има потребност да бъде опазен от недобросъвестно отношение. Тодоров напомни, че в случай че над града, има огромна дъбова гора, то това ще лимитира и опцията от стечение на огромно количество вода към центъра на града при значителни превалявания.
Общината работи интензивно за възстановяване като цяло на качеството на въздуха и околната среда, стана ясно по време на конференцията. В нея участваха още отрасловият зам.-кмет Йордан Николов и началникът на звено „ Озеленяване и комунални действия “ Николай Стоев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР