Стара Загора. Средно училище Васил Левски“ тържествено ще отбележи 130

...
Стара Загора. Средно училище Васил Левски“ тържествено ще отбележи 130
Коментари Харесай

Стара Загора: Средно училище „Васил Левски“ тържествено ще отбележи 130 години от създаването си

Стара Загора. Средно учебно заведение „ Васил Левски “ тържествено ще означи 130 години от основаването си. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
На 30 септември 1887 година двама будни старозагорци Никола Алтънков и Георги Бенев внасят искане в Общината за разкриване на ново учебно заведение. Взето е решение през идната година в постройката на завещаното от Николаки Стоилов място да бъде намерено учебно заведение от първи до трети клас. През образователната 1888/1889 година новото учебно заведение отваря вратите и посреща първите си възпитаници. Години по-късно е издигната нова постройка и през образователната 1930/1931 година отваря порти Първа смесена прогимназия „ Николаки Стоилов “. Прогимназията е имала добре уредени кабинети по химия и физика, по естествена история, по изобразяване, а също по този начин и гимнастически салон и кабинет по ръчен труд - дърводелство и картонажна за подвързване на учебници и книги. Набирали са се към 800-900 ученика, разпределени на към 15 и повече паралелки, от по над 40 ученика.
Първа прогимназия „ Николаки Стоилов ” просъществувала до 1950 година През образователната 1950/ 1951 година в постройката се настанява Педагогическо учебно заведение „ Георги Димитров ” с шеф Деньо Денев. В него постъпват приключилите Х клас на гимназиите. За потребностите на Педагогическото учебно заведение се открива образцово начално учебно заведение, което през 1954г. се преименува на Базово начално учебно заведение. През лятото на 1959 година Базово начално учебно заведение се разделя на две – една част от учителския колектив и децата образуват Начално учебно заведение „ Кирил Христов ”, а останалата част – Базово главно учебно заведение. През същата година се ликвидира Педагогическото учебно заведение и се основава Полувисшия институт за детски учители „ Анастасия Тошева ”. През 1986 година се сплотява с Институт за рационализиране на учители и се основава нов институт за повишение квалификацията на учителите (ИПКУ).
От 1981 година учебното заведение продължава своята история като ЕСПУ „ Васил Левски ”. От 1994 година Педагогическия съвет взема решение да възвърне честването на Деня на донора – Никулден, който още веднъж се трансформира в учебен празник.
Богата стратегия за честванията са подготвили от учебното заведение. На 3 декември в 14.30 часа във фоайето на Община Стара Загора ще бъде открита галерия на училищен рисунки. На идващия ден от 13.00 часа в залата на учебното заведение следва диалог с Димитър Митев, актьор от Драматичен спектакъл „ Гео Милев ”, ученик на учебното заведение. Третокласници ще пресъздадат празника Никулден. Ще има още Час по фантазии - клуб „ Приятели на книгата ” показва новото си създание. Навръх Никулден в двора на учебното заведение ще се организира Флашмоб 13х10, а на идващия ден ще бъде открита обновената музейна колекция в учебното заведение. На 10 декември се открива галерия „ Нашите учители създатели ”, ще има странствуване в приказния свят с вас, първокласници, ученическо съревнование О, Еврика!, както и - ученическо съревнование, както и среща диалог с някогашни учители и възпитаници и показване на книгата за историята на учебното заведение.
Празненствата приключват на 10 декември с церемониален концерт в залата на Държавна опера - Стара Загора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР