Стара Загора. След повече от час дебати днес на своето

...
Стара Загора. След повече от час дебати днес на своето
Коментари Харесай

Стара Загора: Общинският съвет прие промени в Общия устройствен план на града за спиране на строителството в Бедечка

Стара Загора. След повече от час диспути през днешния ден на своето постоянно съвещание Общинският съвет в Стара Загора одобри изменението в Общия организационен проект на града, препоръчано от кмета Живко Тодоров. С 38 гласа „ За “ старейшините поддържаха плана за изменение на настоящия Общ организационен проект на Стара Загора и прилежащите крайградски територии в частта му за кв./ парк „ Бедечка “, при граници юг - ул. „ Христина Морфова “, север - алеята към дружество „ Труд “, запад - ул. „ Иван Вазов “ и изток - ул. „ Хан Тервел “. Решението на процедура стопира строителството на тази територия, притежателите на парцели следва да бъдат обезщетени с подобаващи имоти, а останалите към 300 дка ще останат зелени площи. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
„ В този проблем на 100% удовлетворени в никакъв случай няма да има, тъй като естеството му е такова, че разделянето сред хората не съм го направил нито аз, нито някой различен присъстващ в тази зала. То се е случило 2003-та година и вие го знаете доста добре. Защото през днешния ден виждам едно голямо политическо двуличие, без да желая да наскърбявам някого от групата на Българска социалистическа партия, защото там има хора, които доста почитам и които, мисля, че виждат защо става дума. Но през днешния ден да твърдите, че администрацията носи някакъв недостатък във връзка с това, което се случва - просто е, най-малкото, неуместно. Само ще ви припомня, че тогава вашият съпартиец внесе предлагането там да бъдат възобновени земите на притежателите. Съответно вие на процедура създавате целия този проблем, тъй като още тогава сте знаели, че идващото, което ще изискат, е да бъде застроено там. Вие сте основали този проблем, като в следствие Общината нито може да влезе там, с цел да почисти терена, нито да извърши каквито и да е било дейности, тъй като те са станали частни още тогава “, разяснява в зала кметът Живко Тодоров. Той напомни и последващите Решения на Общинския съвет от 2003 и 2005 година, с които постепенно, последователно и несъмнено се променят границите на парка, като прикани политическите си съперници да бъдат по-искрени. Кметът насочи апел за рационално решение и кардинални дейности без значение дали притежателите на парцели са огромни или дребни.
„ Няма такова разделяне нито по закон, нито морално, нито каквото и да е било. Има действителни граници сега на парка. Това, което е издигнато до 1989 година и е поддържано след това, с алеите, с дърветата, всичко е там. Видяхте, имота на Лидл, където има доста дървета също, съобразихме се, с цел да може да се спасят и те. По кои граници да действаме, кажете ми вие?! Сградите да ги отчуждаваме ли в южната част, които са издигнати?! Не става, просто идвайте със съответната подготовка на сесията, а не просто с едни опорни точки … А вие сте можели тогава изцяло законно да ги настаните на други места – и това го знаете доста добре. Само че решението на Общинския съвет тогава, е такова “, сподели още Живко Тодоров. Той посочи още, че е изрично срещу продължението на ул. „ Августа Траяна “, с 4 ленти, да минава по средата на парк.
Във взетото през днешния ден решение е записано още, че по отношение на резултата от извършения референдум и експертното мнение на проектантския колектив, изразено на публичното разискване на 20.01.2017 година, по отношение на прекосяване на ул. „ Августа Траяна “ през парковата среда и с оглед опазване на съществуващата дървесна растителност, продължението на улица „ Августа Траяна “ на изток не е част от транспортно-комуникационната мрежа на града.
Христо Стоичков е тазгодишният притежател на званието „ Почетен жител на Стара Загора “. След извършения скришен избор бяха преброени 47 действителни и една недействителна бюлетина. За оценката бяха номинирани още проф. доктор Марин Добрев, шеф на Художествена изложба Стара Загора, шефът на филмовия фестивал „ Златна липа “ Магдалена Ралчева и математикът Любомир Любенов.
Новият публичен медиатор на Стара Загора е Надежда Чакърова, взеха решение още общинските съветници през днешния ден.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР