Стара Загора. Със Заупокойна панихида в памет на Дякон Игнатий,

...
Стара Загора. Със Заупокойна панихида в памет на Дякон Игнатий,
Коментари Харесай

Стара Загора: Със Заупокойна панихида е града започнаха честванията по повод 180 години от рождението на Васил Левски

Стара Загора. Със Заупокойна панихида в памет на Дякон Игнатий, отслужена от свещеници от катедралния храм „ Св. Димитър “, стартира през днешния ден в Стара Загора общоградският обред във връзка 180 години от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
В словото си регионалният шеф Герана Микова съобщи, че „ Дяконът Левски е неразривно обвързван със Стара Загора, по тази причина сме два пъти по-големи длъжници пред паметта му от нашите сънародници от страната “. „ Малка България, нашите прародители, постоянно са си открадвали велика роля в историята на човечеството. Ние би трябвало да продължим да бъдем тези, които диктуват разпоредбите на Балканите. Защото не ние би трябвало да влезем в Европа, ние сме в Европа, когато доста нации към момента не са били народи “, означи тя. Областният шеф прикани Българската православна черква и всички ръководещи да бъдат единни като нация, чиято дума се чува по целия свят.
В ритуала взеха присъединяване зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретарят на общината Делян Иванов, представители на общинската и регионалната администрация, на командването на Втора Механизирана бригада, общински съветници и други Старозагорският стихотворец Йордан Пеев, който неотдавна стана лауреат на влиятелния Национален конкурс „ Петко и Пенчо Славейкови “, показа награденото си стихотворение „ Отговор на писмото на Левски до мен в нощта на 18 против 19 февруари “. Стихове за безсмъртното дело на Апостола произнесе артистът Ивелин Керанов от Драматичен спектакъл „ Гео Милев “.
В знак на благодарност пред паметника на Левски бяха поднесени венци от Община Стара Загора и Старозагорски гарнизон, Общинския съвет, Областния шеф и СУ „ Васил Левски “. Цветя поставиха патриотични, политически и публични организации, доста жители. В ритуала участваха още Военният духов оркестър, почетен часовой от Втора тунджанска механизирана бригада, знаменна група и членове на клуб „ Традиция “.
Музейно-образователна стратегия за деца „ Заветите на Апостола “, включваща сказка и занимателни кръстословици е проведена в Музеен обект „ Хилендарски метох ”. По мотив годишнината обектът е отворен за гости с работно време от 09:30 до 17:30 ч.
Участието в програмата е гратис. Желаещите могат да създадат поръчка на телефони 042/919-214 и 0884477141.
Народното читалище в село Бъдеще, което носи името на йеродякон Игнатий също отбелязва180-годишнината от рождението на Васил Левски с сказка и полемика с възпитаници и жители на селото за живота и делото на Апостола.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР