Стара Загора. Прогнозната рамка на бюджета на Община Стара Загора

...
Стара Загора. Прогнозната рамка на бюджета на Община Стара Загора
Коментари Харесай

Стара Загора: С близо 105 млн. лв. бюджет ще разполага Общината за 2018 г., данъци и такси няма да се вдигат

Стара Загора. Прогнозната рамка на бюджета на Община Стара Загора за 2018 година е 104 679 000 лева Това стана ясно на извършеното нощес публично разискване, оповестиха от пресцентъра на Общината . На него участваха кметът Живко Тодоров, заместниците му Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, както и основният финансист Цанка Ганева.
“Философията на предлагания бюджет е следната: На първо място – налозите и таксите в Стара Загора няма да се подвигат и през 2018 година, както не са вдигани от 2012 година насам. Това е значимо да се каже, защото Общината – това сме всички ние, по тази причина колкото съберем, толкоз съумяваме и да разпределим ”, сподели кметът Живко Тодоров.
Той посочи, че в Стара Загора локалните налози и такси са едни от най-ниските в страната. Данък здания да вземем за пример при нас е 1,45 промила, до момента в който приблизително за по-големите общини е 1,75. Такса боклук за бизнеса е 3,5 на хиляда, за жителите – 1,5, което е едно от най-ниските равнища за огромните градове в страната. През последните години в множеството общини се следи нарастване на налога за моторни транспортни средства, до момента в който в Стара Загора той не е пипан. Данъците няма да се трансформират, без значение че е нараснала минималната работна заплата в страната, има нараснала инфлация и цени на услуги. „ Това значи, че или би трябвало ние да сме по-ефективни, с цел да можем със същите пари да поддържаме същия стандарт, или да използваме опциите на европейските планове в по-голяма степен, с цел да осъществяваме повече обекти ”, изясни Живко Тодоров. По думите му събираемостта на приходите от налози и такси е оптимална и една от най-високите в страната. Използват се оптимално дейно и европейските фондове, с цел да се прибавят външни средства към бюджета.
“Перфектният бюджет е този, който дава отговор на всички нужди на жителите в общината. Ясно е, че подобен нито при нас, нито в България няма. Възможностите ни са доста по-малки от нуждите. Затова ние сме се пробвали да създадем уравновесен бюджет, който включва най-важните съгласно жителите въпроси ”, сподели още Живко Тодоров. Според него най-належащи са ремонтът на залата в Синдикалния дом, решение на казуса с вътрешното оформление на Музей “Литературна Стара Загора ”, ремонт на закритата лекоатлетическа писта до стадион “Берое ”, с цел да може да се употребява за тренировки и през зимата, а и да даде опция тук да се вършат лагери на национални състезатели. Продължава и политиката за възобновяване на просветителната инфраструктура с поправки на учебни заведения и детски градини. В бюджета има заложени средства за възстановяване на инфраструктурата, междублокови пространства, улици и тротоари. Ще се ремонтират читалища и кметства по селата.
Живко Тодоров изясни и предназначението на средствата от дълга от 10 млн. лева, който Общината предлага да поеме. Те са за мостово финансиране – пари, които са разполагаем за разплащане на плановете, по които се работи. Тези средства се възвръщат на Общината незабавно, откакто планът бъде изпълнен качествено и регистриран съгласно разпоредбите на европейските фондове.
“Подготвяйки предлагането за Бюджет 2018, ние сме се стремили да съблюдаваме избрани цели, сподели основният финансист Цанка Ганева. Те са свързани с финансова непоклатимост на Общината, повишение на успеваемостта на обществените услуги, привличане на финансови средства по европейски планове в програмния интервал 2014-2020 година, благоустрояване и основаване на здравословна градска среда, рационализация на транспортната инфраструктура, водоснабдителни, канализационни и информационни мрежи, дейно потребление на обществената, просветителната, здравната, спортната и културната инфраструктура на територията на община Стара Загора, поддържане на чистотата на околната среда и на въздуха, поддържане и запазване на естественото и културно-историческото завещание и възстановяване на качеството на обществено значимите действия.
Прогнозната цифра за общата рамка на бюджета е 104 679 000 лева Преходният излишък от м.г. ще е към 4 млн. лева Приходите от държавни действия са в размер на 59 920 000 лева, а от локални 44 759 000 лева „ Прави усещане, че 70% от парите по държавните действия са за обучение, следват обществените действия и други ”, посочи Цанка Ганева. В структурата на разноските парите за обучение заемат 44% от общия размер на бюджета. Над 7.4 млн. лева са заделени за обществено обезпечаване и грижи, малко над 6 млн. лева са парите за опазване на здравето, а 17.2 млн. лева са планувани за жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и запазване на околната среда.
Общо 4.56 млн. лева са средствата заложени в капиталовата стратегия на Община Стара Загора. Голяма част от вложенията, които ще бъдат осъществени тази година по Оперативна стратегия “Региони в напредък ”, са в размер на 56 млн. лева Повечето от плановете, за които има подписани контракти за безплатна финансова помощ, към този момент са стартирали.
Акцентите в капиталовата стратегия са свързани с преходни обекти от 2017 година: разработване на общи устройствени и подробни устройствени проекти на парк „ Бедечка “ ; на централна градска част, застрояване на част от кв. “Железник “, на част от землището на Стара Загора- западно от кв. „ Три чучура- юг ”, дотъкмяване и главен ремонт на физкултурен салон на СУ „ Максим Горки “, главен ремонт на ДГ № 24 „ Радост “, планове за физкултурен салон ОУ „ П. Р. Славейков “ и НУ „ Димитър Благоев “. Новите обекти са ремонта на залата в Синдикален дом, главен ремонт на административни здания – кметства и читалища по селата, главен ремонт и ново строителство на улично осветяване, главен ремонт на закрита лекоатлетическа писта; детски площадки, нов гробищен парк, преустрояване на постройка подаяние от Мария Жекова в културен център за даровити деца, обзавеждане на Музей „ Литературна Стара Загора “, план за ремонт на Къща- музей „ Н. Лилиев “.
С европейско финансиране по оперативна стратегия „ Региони в напредък 2104-2020 ще се работи по няколко плана. Ще бъдат ремонтирани: СУ „ Железник “, ЕГ „ Ромен Ролан “, СУ „ Иван Вазов “, IX ОУ „ Веселин Ханчев “, ДГ „ Звездица “, ДГ „ Звънче “. Проект „ Зелена и налична среда за жителите на град Стара Загора “ – фаза ІІ включва възобновяване на площадното пространство пред Общината и на пешеходна зона по бул. „ Цар Симеон Велики “, както и възобновяване на парк „ Митрополит Методий Кусев “ (Аязмо). Проект „ Най- положителното за децата “ е на обща стойност 1 603 512 лв., а план „ Модернизация и развиване на резистентен градски превоз в град Стара Загора ” – фаза II на стойност 14 727 612 лева
Валя Бонева, общински консултант от Българска социалистическа партия разгласи, че техните оферти са импортирани в администрацията и попита остава ли задължението на страната към бъдещата индустриална зона “Загоре ” в Стара Загора. „ Предстои среща в Министерството на стопанската система за предприемането на съответни стъпки за влизане на страната в общото сдружение за индустриалната зона, което учредихме ”, отговори Живко Тодоров. Инж. Кольо Димов, от същата група съветници попита ще бъде ли осъществено през т. година заданието за Общ организационен проект на цялата община. От отговора на кмета стана ясно, че Община Стара Загора е бенефициент към Министерството на районното развиване за изработването на Общия й организационен проект. Там са заложени средства, които ще се употребяват и се чака през тази година това да се случи.
Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов благодари за удобните условия за работа и подсети, че има импортирано предложение за нови трибуни на Античния конгрес. Общинският консултант Диян Димитров, ръководител на ПК по бюджет и финанси, заключи, че показаният проектобюджет слага извънредно мощен акцент върху културата. “Ако до момента е имало от известни кръгове упреци за мощния акцент върху спорта, с чисто сърце можем да кажем, че това е бюджетът на културата. Нека по-нататък в комисиите да чуем всички оферти, с цел да забележим кои от тях са градивни. Когато има неща, които са рационални и допустими, мисля, че можем да им намерим място ”, разяснява общинският консултант.
Цанка Ганева посочи, че оферти се одобряват до 15 януари, а общинските съветници ще гласоподават бюджета на сесия в края на месеца.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР