Стара Загора. Общината организира тържествено честване на 1 ноември -

...
Стара Загора. Общината организира тържествено честване на 1 ноември -
Коментари Харесай

Стара Загора: С празнично шествие в града ще бъде отбелязан Денят на будителите

Стара Загора. Общината провежда тържествено честване на 1 ноември - Ден на националните будители. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Празничното шествие на възпитаници и учители стартира в 10.00 часа и ще се реализира в два лъча. Единият ще тръгне от Парка „ Пети октомври “, а другият от Храм „ Свети Теодор Тирон “, където от 9.00 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев.
Двата лъча ще се съберат пред паметника на Митрополит Методий Кусев при започване на едноименния парк. Там в 11.00 часа ще стартира Общоградски обред за поклонение и благодарност към делото на националните будители.
В навечерието на празника на 31 октомври от 18.00 часа в Регионална библиотека „ Захарий Княжески “ ще се състои формалното връчване на премията „ Анастасия Тошева “ на Община Стара Загора и премията „ Будител на Стара Загора “ на Съюза на учените. Ще бъде показан и документален филм за живота и делото на Митрополит Методий Кусев.
Културните институти в Стара Загора също са подготвили голям брой начинания за празника.
На 30 и 31 октомври Регионален исторически музей - Стара Загора провежда безвъзмездна музейно-образователна стратегия " Памет за будителите ". Програмата включва сказка с презентация за възпитаници, отдадена на просветители и публични дейци, свързани със Стара Загора, като Александър Екзарх, Захарий Княжески, Теофано Попова, Анастасия Тошева, Атанас Иванов, Димитър Наумов, Митрополит Методий Кусев.
Беседите ще се организират в Зала № 33 на музея. Участието в тях е с предварителна поръчка на телефони 042/919-214, 0884477128 и 0884477060.
Навръх празника 1 ноември музеят афишира „ Ден на Отворени порти “ и дава опция на всички искащи гратис да посетят музея и да се срещнат с неговата историческа и културна значителност. От 14.00 часа в Зала 33 ще се организира профилирана сказка на тематика „ Възникване на новобългарското обучение във Възрожденска Стара Загора “ с преподавател Петьо Мирчев.
От 17.30 часа в Архитектурен комплекс „ Музей на религиите ” се открива галерия " За истина и човещина ” и кръгла маса, отдадени на 150 години от рождението на Видински митрополит Неофит.
Регионалната библиотека „ Захарий Княжески “ и Къща музей „ Гео Милев “ провеждат министър председатели на книги, в Художествената изложба ще има концерт на смесена хор „ Родина “, а Драматичен спектакъл „ Гео Милев “ показва монодрамата „ Щурчето “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР