Стара Загора. На 29 август 2019 г. от 18.00 часа

...
Стара Загора. На 29 август 2019 г. от 18.00 часа
Коментари Харесай

Стара Загора: Световната оперна прима Веселина Кацарова ще проведе среща с граждани в Международния младежки център на 29 август

Стара Загора. На 29 август 2019 година от 18.00 часа в Международния юношески център (бившето кино „ Жельо Диманов “) в Стара Загора, ще се състои среща на Веселина Кацарова - международно известна оперна прима, Почетен жител на Стара Загора и артистичен шеф на Държавна опера - Стара Загора с фенове и другари на нейното огромно изкуство. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
Веселина Кацарова е родена в Стара Загора. Започва да свири на пиано на четири години. След като приключва образованието си по пиано в Музикалното учебно заведение в родния град, продължава образованието си по оперно пеене в Музикалната академия при проф. Реса Колева. Още като студентка извършва основни функции в Националната опера.
Световната й кариера стартира през 1989 година, когато подписва контракт с операта в Цюрих. Там доста скоро се трансформира в фаворитка на публиката и е избрана от интернационалната преса като огромното изобретение на Херберт декор Караян. През същата година печели Първа премия на Германския песенен конкурс “Neue Stimmen ” в Gütersloh. Две години по-късно Кацарова прави дебюта си на фестивала в Залцбург с две матинета в Моцартеума, както и като Анио от „ Милосърдието на Тит “ под диригентството на сър Колин Дейвис. През есента на същата година дебютира с голям триумф и като Розина в операта „ Севилският бръснар “ на Росини. С функции от опери на Моцарт и Хендел, композиторите от епохата на белканто и френски репертоар е взела участие в най-големите оперни театри и фестивали: Гран театр в Женева, Ковънт Гардън, Гран театр Лисеу Барселона, Дойче опера Берлин, баварската Щатсопера, Парижката национална опера, Миланската канара, Лирик опера в Чикаго, Метрополитен, операта в Сан Франциско, Театро Реал в Мадрид, фестивала в Залцбург Маджо Музикале Фиорентино, оперния фестивал „ Росини “ в Пезаро. Веселина Кацарова е работила с фамозни диригенти като Херберт декор Караян, Николаус Харнонкурт, сър Колин Дейвис, Пинкас Щайнберг, Сейджи Озава, Даниел Баренбойм, Рикардо Мути. Волфганг Савалиш, Айвър Болтън, Владимир Федосеев и Зубин Мета. Изнасяла е концерти и рецитали на всички места в Европа, Съединени американски щати и Япония. Записите й за RCA Red Seal са неведнъж награждавани.
Веселина Кацарова е притежател на купата Камерзингерин на баварската Щатсопера в Мюнхен, както и Камерзингерин във Виенската Щатсопера.
По всичко проличава, че музикалният свят е в нозете на прелестното мецо сопрано и превъзходна актриса. И все пак, тя не не помни корените си и където и да се намира, с горделивост прокламира, че се гордее, че е българка и е от Стара Загора. Нещо повече. Преди три години, тя пое уговорката на артистичен шеф на Старозагорската опера. Благодарение на нея, меломаните имаха достойнството и удоволствието да гледат и слушат първокласни оперни артисти. Нещо повече. За втора година Веселина Кацарова, точно в Стара Загора организира Международен майсторски клас с млади оперни реализатори. Освен че преподава своя опит, способства името на родния град да се произнася с почитание по всички краища на света.
Срещата с Веселина Кацарова е от поредицата „ Красивите лица на Стара Загора “ и е отдадена на 140 години от възобновяване на града - воин. Организатор е уеб сайтът за литература, изкуство и просвета dolap.bg със съдействието на Община Стара Загора и Международен юношески център.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР