Стара Загора. На 1 ноември 2017 г. от 18.00 ч.

...
Стара Загора. На 1 ноември 2017 г. от 18.00 ч.
Коментари Харесай

Стара Загора: Сто платна на Иван Милев ще бъдат изложени по повод 120-та годишнина от рождението му

Стара Загора. На 1 ноември 2017 година от 18.00 ч. в огромната зала на Художествена изложба Стара Загора ще бъде открита изложбата „ Посоки ”, отдадена на 120 годишнината от рождението на Иван Милев /1897-1927/ и 90 години от ранния завършек на неговия житейски и креативен път. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Изложбата идва в Стара Загора след представянето ѝ при огромен интерес в Софийска градска художествена изложба и Художествена изложба Казанлък.
На 18 февруари 2017 година се навършиха 120 години от рождението на огромния български художник Иван Милев. Живял едвам 30 години, създателят оставя зад себе си стотици шедьоври и е приет за един от емблематичните български създатели на 20-ти век.
Експозицията е наречена " Посоки ", тъй като прави опит, в случай че не да илюстрира, то най-малко да очертае с съответни произведения някои от жанровите (кавалетна и стенопис, рисунка, илюстрация, сценография) или тематични зони на артистичен интерес в известната или оживялата част от пластическата продукция на Иван Милев. Тук могат да се видят творби, посредством които се наблюдава връзката с народностния или приказния детайл в творчеството му, с религиозната тематика, с мистицизма и фатализма.
В изложбата са включени редица негови творби, които през днешния ден се съхраняват в частни домове и сбирки. Публиката може да се срещне с творчеството на създателя, както и с редица непознати до в този момент или непоказвани повече от десетилетия творби.
В експозицията са включени 100 творби, основани от художника сред 1915 и 1926 година Колекцията е подбрана от фондовете на Национална изложба, Софийска градска художествена изложба, Национална художествена академия, Национален книжовен музей, Художествена изложба – Казанлък, Художествена изложба – Стара Загора, Художествена изложба „ Димитър Добрович ” – Сливен, Художествена изложба – Русе, Художествена изложба „ Кирил Петров ” – Монтана и Художествена изложба „ Христо Цокев ” – Габрово.
В Художествената изложба в Казанлък, родният град на Иван Милев, през днешния ден се съхранява най-голямата част от креативното му завещание.
Изложбата ще бъде отворена за визити до 29 ноември т.г.
Иван Милев е мощно повлиян от европейското изкуство и най-много от сецесиона. Характерните за този жанр декоративност и ритмика имат избрани сходства с художествения език на българското национално изкуство. Навярно по тази причина художникът с такава лекост припознава естетиката на сецесиона и намира метод да я съчетае с добре познатите му претекстове от обичайните български носии, черги, шевици и други Именно те са в основата на построения от худижника характерен, различим авторски жанр.
Той е прочут най-много със своите живописни творби, в които без значение под формата архитектура в пейзажите, украса в интериора или даже единствено ритмика, построена чрез редуването на стилизирани човешки фигури, непроменяемо участват упоменатите претекстове, свързани с родното българско изкуство. Художникът черпи ентусиазъм за построяването им освен от традицонната просвета, само че и от християнската традиция и изразност, от декоративността и колорита, присъщи за стенописната украса и иконописта.
Макар да не доживява 30 години, Иван Милев съумява да сътвори богато и многообразно творчество, с което се трансформира в един от най-емблематичните български художници.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР