Стара Загора. Майчиното и детско здравеопазване са основен приоритет не

...
Стара Загора. Майчиното и детско здравеопазване са основен приоритет не
Коментари Харесай

Зам.-министър Светлана Йорданова: Държава и благотворителна инициатива могат да работят заедно и да постигат добри резултати

Стара Загора. Майчиното и детско опазване на здравето са главен приоритет освен в работата на Министерството на здравеопазването, само че и в провежданата от Правителството политика. Заедно с вас доказахме, че страна и благотворителна самодейност могат да работят в една посока и дружно да реализират положителни резултати в името на здравето на нашите деца. Това съобщи заместник-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова в УМБАЛ „ Проф. Д-р Стоян Киркович “ – Стара Загора, по време на церемонията по разкриване на 16-то издание на „ Българската Коледа “, оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването .
Благотворителната самодейност се организира под патронажа на Президента на Република България. Тази година акцията е отдадена на децата с тежки болести и увреждания и обезпечаването на сложна помощ за лекуването им посредством допълващи грижи и закупуване на модерна високотехнологична инсталация.
Приключилата акция 2017/2018 година е събрала 2 600 000 лева, с които за диагностика, лекуване и рехабилитация са подкрепени 505 деца, а за 22 лечебни заведения в страната, измежду които академични, многопрофилни лечебни заведения, рехабилитационни центрове и домове за медико-социални грижи, е закупена здравна инсталация.
С част от събраните средства от самодейността за УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович “ – Стара Загора е закупен рехабилитационен смесен уред за електротерапия, ултразвукова, лазерна и магнитотерапия на стойност 10 888 лева, а за ДМСГД – Стара Загора са обезпечени ехограф на стойност 54 000 лева, както и биохимичен анализатор на стойност 16 000 лева
Заместник-министър Йорданова напомни, че единствено преди дни Министерският съвет реши да бъде открит първият Център за сложно обслужване на деца с увреждания и хронични болести. В него ще се дават грижи за децата с тежки увреждания - осъществяване на ранна диагностика, лекуване и здравна и психо-социална рехабилитация, които са извънредно нужни за поддръжката на родителите на деца с увреждания и попречване на институционализацията на тези деца.
„ Министерството на здравеопазването работи и за основаването на първата Многопрофилна болница за интензивно лекуване на българските деца. С тази стъпка ще превърнем в действителност фантазиите на доста родители и на работещите в системата на детското опазване на здравето на едно място да се обезпечават сложни здравни грижи за всички деца “, акцентира още зам.-министър Йорданова.
Заместник-министърът пожела триумф на актуалното издание на акцията „ Българската Коледа “ и увери, че Министерството на здравеопазването ще продължи да бъде сътрудник на самодейността.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР