Стара Загора. Любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти

...
Стара Загора. Любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти
Коментари Харесай

Стара Загора: Стотици се включиха в маратона „Четяща Стара Загора“

Стара Загора. Любители на хубавата книга – деца, възпитаници, студенти и възрастни, се включиха в маратона „ Четяща Стара Загора ”, който се организира в Града на липите. Участието в Маратона е нерегламентирано и непринудено. Четат се текстове от обичани творби, от творби на даден създател или по определена тематика. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
В четенията с деца и възпитаници се включват поети, писатели, публицисти и библиотекари, артисти и общественици, детски клуб „ Приятели на книгата ” и Център за работа с доброволци при библиотека „ Родина ”, представители на общинската и регионалната администрация.
В рамките на маратона през днешния ден бе маркиран Международния ден на книгата. Началото бе обещано рано сутринта в книжарница „ Приятели “. Там се събраха представители на Община Стара Загора, Библиотека „ Родина “, Регионална библиотека „ Захарий Княжески “, Университетска библиотека, детски градини, учебни заведения, както и възпитаници доброволци от ППМГ „ Гео Милев “ и СУ „ Иван Вазов “.
Диана Атанасова, шеф отдел „ Култура “ в Община Стара Загора, благодари на всички, пристигнали да споделят любовта си към четенето. „ Маратонът, който библиотека „ Родина “ провежда не е единствено конгрес, за тях това се трансформира в идея, в разпознаваема демонстрация и то в народен проект “, сподели Атанасова. Тя прочете стихотворението „ Ало, пролет! “ от старозагорската поетеса Мария Донев, която също участва на четенето. „ Не е значимо какъв брой к вагона книги си прочел, а какви книги си прочел “, добави Атанасова.
Милена Желева, ръководител на Постоянната комисия по просвета, туризъм и изповедание в Общински съвет Стара Загора се включи с тематичен фрагмент от книгата на Астрид Линдгрен „ Емил от Льонеберя “. Тя описа, че е избрала тази книга, тъй като нейната щерка в този момент открива магията на „ Пипи дългото чорапче “ и всичко написано от шведската детска писателка.
„ Днешната среща и опцията за съдействие са доказателство, че когато се обединим за идеята на четенето реализираме повече “, сподели Станислава Раянова, шеф на книжарница „ Приятели “.
От 11:00 до 16:00 часа в Парк „ Пети октомври ” се организира хепънинг на книгата и четенето с присъединяване на детски градини, учебни заведения, създатели и жители.
От 17:30 часа в Регионален исторически музей стартира литературна вечер с писателя, поета и композитора Владо Любенов и романа му „ Адвокатът на лудите ”. Авторски рецитал „ Поезия с китара ”.
От 19:30 часа в Къщата на Архитекта ще се състои Национална премиера на сборника „ Гласовете на българския диаболизъм ” и среща с екипа му.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР