Стара, изоставена сграда, наподобяваща величествен замък, отдавна е оставена на

...
Стара, изоставена сграда, наподобяваща величествен замък, отдавна е оставена на
Коментари Харесай

Мистичният дворец „Булгур“ става културен център в Истанбул ...

Стара, изоставена постройка, наподобяваща възвишен палат, от дълго време е оставена на ориста в историческия полуостров на Истанбул. Разположен по крайбрежието на Мраморно море, дворецът Булгур остава в забвение дълги години. Наскоро Истанбулската община купи имението и скоро тази постройка с изключителна архитектура и мистична атмосфера ще служи като културен център след съответните реставрационни работи.

Истанбул, както и Пловдив, е учреден на седем хълма, които са били сърцето на града още от Византийската империя.



Имението Болулу Набиб Бей, известно още като двореца Булгур, се намира на хълма Коджамустафапаша, който стартира в региона на Аксарай и се издига сред кварталите Джерахпаша и Саматия. Историята на имението е толкоз завладяваща, колкото и внушителната му осанка.

Имението Болулу Хабиб бей е поръчано на италианския проектант Гилио Монжери през 1912 година от Мехмет Хабиб Бей.

Говори се, че Хабиб бей е забогатял, продавайки булгур на черния пазар. Ето за какво Хабиб бей стартира да бъде именуван „ кралят на булгура “. Докато Хабиб бей търгуваше с булгур, бяха положени основите на имението Болулу Хабиб Бей. Сградата е издигната с приходите, които Хабиб бей е спечелил от търговията с булгур, което е причина името на двореца също да е " Булгур ".

Хабиб бей внася от чужбина всички материали, употребявани в строителството на постройката, макар финансовата рецесия в страната по това време. Това е довело до редица рецензии към притежателя на двореца.



През 1926 година Хабиб бей умира от неочакван инфаркт на 48-годишна възраст и в никакъв случай не може да обитава в двореца Булгур.

Съпругата му Фатма Бедие Ханем даде двореца Булгур на Османската банка, с цел да изплати задълженията на фамилията. И по този начин постройката е била употребена като списък на Османската банка и по-късно като жилище за чиновниците на банките в продължение на години, преди в последна сметка да бъде изоставена.

През 2001 година Османската банка става част от актуалната банка " Гаранти ", а дворецът Булгур минава в нейна благосъстоятелност. След като банката разгласи за обмен постройката, Община Истанбул я купи и възнамерява скоро да стартира реставрационни действия на занемарената постройка. След възстановителните работи имението ще служи като информационно-документален център, списък, библиотека, изложбена зала и кафене. Със своята обширна история, архитектурно великолепие и панорама към хълмовете на Истанбул, дворецът Булгур ще се трансформира в известно място, откакто бъде подготвен за обществеността.

Снимки Доган Хабер
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР