Становище на (БЛС) по повод Законопроекта за беше изпратено днес

...
Становище на (БЛС) по повод Законопроекта за беше изпратено днес
Коментари Харесай

БЛС възразява срещу финансовата рамка, заложена в Законопроекта за бюджета на НЗОК

Становище на (БЛС) във връзка Законопроекта за беше изпратено през днешния ден до Менда Стоянова, Комисия по бюджет и финанси, доктор Даниела Дариткова,председател на Комисия по опазването на здравето и министрите на опазването на здравето и финансите.
Ето цялостния текст на мнението:
Във връзка със Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година, 002-01-61, импортиран от Министерски съвет на 29.10.2020г. (наричан по-долу „ Законопроекта “), показваме следното мнение:
БЛС възразява против заложената финансова рамка в Законопроекта в частта здравноосигурителни заплащания за медицински действия (ПИМП, СИМП, БМП и МДД) и упорства да бъдат преразгледани и задоволени долупосочените претенции на съсловната организация, действително отговарящи на потребностите на популацията и осигуряващи стабилността на здравната система.
В тази връзка за обезпечаване на финансови средства за предстоящото нараснало търсене на медико-диагностични проучвания, включително и застраховане на тестването на здравноосигурените жители на Република България за ковид, предлагаме завишение с 20,5% на средствата за медико-диагностичните действия (МДД) спрямо 2020г.
Основната цел на бюджета на НЗОК е да се обезпечи налична, качествена и своевременна здравна помощ на здравноосигурените лица. Към сегашния миг след осъществяване на примитивен обзор на пациент в профилираната извънболнична здравна помощ (СИМП), НЗОК заплаща 50% от вторичните прегледи. За обезпечаване на пациентите с обезпечен надзорен обзор в профилираната извънболнична помощ предлагаме в частта СИМП нарастване на средствата с 14,2% спрямо 2020г.
Липсата на задоволителен запас в първичната извънболнична здравна помощ (ПИМП) ще докара до неспособност да се обезпечи в цялостен размер диспансерното наблюдаване на хронично болните пациенти и да се увеличи процентът на осъществяваните профилактични прегледи на здравноосигурените лица, при контрактуваните през м. август тази година увеличени цени и размери. Затова предлагаме повишение на средствата за ПИМП за 2021 година с 12,8% спрямо 2020г.
За гарантиране на резистентност на системата на болничната здравна помощ в сегашния миг е належащо обезпечаване на най-малко 10% нарастване на средствата за БМП спрямо 2020г.
В тази връзка предлагаме следните нараствания на параметрите в член 1, алинея 2 от Законопроекта в частта за здравноосигурителни заплащания за медицински действия:
Ред 1.1.3.1. – първична извънболнична здравна помощ (ПИМП) – нарастване на препоръчаните в Законопроекта средства с 15 289 100 лева.;
Ред 1.1.3.2. - профилирана извънболнична здравна помощ (СИМП) – нарастване на препоръчаните в Законопроекта средства с 22 471 000 лева.;
Ред 1.1.3.4. – медико-диагностични действия (МДД) – нарастване на препоръчаните в Законопроекта средства с 16 400 000 лв; и
Ред 1.1.3.7. – болнична здравна помощ (БМП) – 58 140 500 лева
С препоръчаното от БЛС нарастване на бюджета за обособените здравноосигурителни заплащания за медицински действия за 2021г. ще се обезпечи финансово постигане на параметрите, заложени в Договор № РД-НС-01-4-4 от 14 август 2020 година за изменение и допълнение на НРД за медицинските действия сред НЗОК и БЛС за 2020 - 2022 година (дв, бр. 7 от 2020 г.) през цялата 2021г. По този метод ще се подсигурява опция за възнаграждение на дейностите в ПИМП, СИМП и БМП по контрактуваните увеличени цени, както и по-голям брой медико-диагностични проучвания в интерес на здравноосигурените лица.
В Преходните и заключителни разпореждания на Законопроекта се планува, че при съществуване на неусвоени средства за здравноосигурителни заплащания по ред 1.1.3.7 (болнична здравна помощ), същите могат да се употребяват за възнаграждение на регистрирани от изпълнителите на болнична здравна помощ, които имат подписани контракти с НЗОК за съответния интервал, незаплатени действия в болничната здравна помощ за 2017 и 2018г.
 Тристранката преглежда онлайн бюджетите на страната, на НЗОК и на ДОО Тристранката преглежда онлайн бюджетите на страната, на НЗОК и на ДОО
Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) ще организира онлайн съвещание на 27 октомври. По време на съвещанието обществените...
БЛС изрично поддържа гореописаното решение за възнаграждение на регистрираните от изпълнителите на болнична здравна помощ и незаплатени действия, само че бихме желали да напомним, че при осъществяване на част от тези действия са вложени медицински произведения от описите по член 13, алинея 2, т. 2 от Наредба № 10 от 2009 година за изискванията, реда, механизма и критериите за възнаграждение от националната здравноосигурителна каса на лекарствени артикули, медицински произведения и на диетични храни за специфични медицински цели, договаряне на отстъпки и възобновяване на превишените средства при използване на механизъм, гарантиращ предвидимост и резистентност на бюджета на НЗОК, които НЗОК заплаща отвън цената на клиничната пътека/амбулаторната процедура/клинична процедура.
В доста от случаите, при незаплащане на действия в БМП (поради надвишаване на месечните стойности, избрани на лечебното заведение), НЗОК не е заплатила и вложените при осъществяване на съответните пътеки и/или процедури медицински произведения.
В тази връзка предлагаме нормативно да се планува опция НЗОК да заплати и медицинските произведения, вложени при осъществяване на регистрирани от изпълнителите на болнична здравна помощ, които имат подписани контракти с НЗОК за съответния интервал, незаплатени действия в болничната здравна помощ.
С оглед на горното, предлагаме да бъде променен § 1. от Законопроекта, а точно:
„ § 1. (1) Преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски и неданъчни доходи може да се употребява като източник за спомагателни здравноосигурителни заплащания над одобрените разноски и предоставени прехвърляния по бюджета на НЗОК по решение на надзорния съвет на НЗОК.
 НЗОК ще заплаща за превръзка и инжекция в домашни условия НЗОК ще заплаща за превръзка и инжекция в домашни условия
Здравната каса ще купува действия и от експертите по здравни грижи. Така слагането на инжекция или превръзка в домашни условия ще...
(2) Неусвоените средства до 30 септември 2021 година за здравноосигурителни заплащания по съответните редове по член 1, алинея 2 за медицински и за дентални действия след обезпечаване на финансирането по § 9 може да се употребяват за заплащания единствено за медицинските и денталните действия и медицинските произведения от описите по член 13, алинея 2, т. 2 от Наредба № 10 от 2009 година за изискванията, реда, механизма и критериите за възнаграждение от националната здравноосигурителна каса на лекарствени артикули, медицински произведения и на диетични храни за специфични медицински цели, договаряне на отстъпки и възобновяване на превишените средства при използване на механизъм, гарантиращ предвидимост и резистентност на бюджета на НЗОК, по същите редове, при условия и по ред, избрани взаимно от Надзорния съвет на НЗОК и управителния съвет на Българския лекарски съюз, надлежно Българския зъболекарски съюз.
(3) При съществуване на неусвоени средства по алинея 2 за здравноосигурителни заплащания по ред 1.1.3.7 същите може да се употребяват за възнаграждение на регистрирани от изпълнителите на болнична здравна помощ, които имат подписани контракти с НЗОК за съответния интервал, незаплатени действия в болничната здравна помощ за
2017 и 2018 година и приложените медицински произведения.
(4) Установяването от НЗОК на стойностите на незаплатени действия в болничната здравна помощ и приложените при тях медицински произведения за 2017 година и за 2018 година се прави посредством инспекции от контролните органи на НЗОК/РЗОК и се заплаща при условия и по ред, избрани взаимно от надзорния съвет на НЗОК и от управителния съвет на Българския лекарски съюз. “
С оглед на гореизложеното, БЛС показва своята кардинална поддръжка на Законопроекта, като следва да се вземе поради отразеното нагоре.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР