Стандартът на живот на българските програмисти по нищо не отстъпва

...
Коментари Харесай

Нова инициатива ще връща ИТ кадрите от чужбина


Стандартът на живот на българските програмисти по нищо не отстъпва на тези в Германия и Англия, споделят от браншовата организация БАСКОМ
(снимка: CC0 Public Domain)

Инициатива на софтуерната асоциация БАСКОМ ще се опита да върне в страната български ИТ експерти от чужбина. За задачата бизнесът кани ИТ фрагментите – студенти и работещи в областта на софтуерните технологии – да се срещнат с развиването на бранша у нас пред последните години.

На срещи в интервала от 22 до 24 юни 2022 година в София и Пловдив ИТ експертите ще могат персонално да се осведомят по отношение на опциите за професионално развиване у нас и да станат част от световната общественост на български експерти по света, ангажирана с позициониране на България като качествена международна ИТ дестинация.

Заявки за присъединяване се одобряват до 15 май в това число, прецизираха от БАСКОМ. Очакванията са самодейността да стимулира и притегли хора с забавни персонални и професионални истории, със мощни връзки с България и дейни в обществата, в които живеят. Кандидатстването е с малко показване в писмен или видео формат, а подборът на участниците в срещата ще се извърши от Управителния съвет на организацията.
още по темата
„ Решихме да сме самодейни в общуването с нашата общественост в чужбина, да ги предизвикваме да си показват живота си като експерти в България, даже да го случим за три дни – нещо като демоверсия на една допустима ИТ кариера в България”, показа Бистра Папазова, член на УС на БАСКОМ и подстрекател на самодейността.

„ Правим това освен поради взрива на ИТ бранша у нас, освен тъй като се нуждаем от още гении, освен тъй като стандартът на живот на българските програмисти по нищо не отстъпва на тези в Германия и Англия, само че и тъй като в България промишлеността на високите технологии доближи това равнище на зрялост, което я прави мощно ангажирана с развиването на цялото общество. Искаме да разтеглим този модел и отвън страната”, добави тя.

ITogether.BG ще показа на участниците разнообразни планове, по които софтуерните компании работят сега, ще им опише повече за локалната екосистема и предприемаческа просвета, ще ги потопи в метода на живот на хората в сектора и ще ги срещне с техни сътрудници, към този момент завърнали се в България.

„ Вярваме в мощната мотивация на нашите сънародници в чужбина да останат свързани с България и ние като отрасъл ще подкрепяме и развиваме тази мотивация”, сподели Доброслав Димитров, ръководител на УС на БАСКОМ.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР