Standard & Poor`s запазва кредитния рейтинг на България на ниво

...
Коментари Харесай

S&P потвърди кредитния рейтинг на България на BBB със стабилна перспектива

Standard & Poor`s резервира кредитния рейтинг на България на равнище BBB със стабилната вероятност. Според специалистите на интернационалната рейтингова организация локалната стопанска система ще стартира да се възвръща тази година, достигайки растеж от 2.9%, само че слабият ритъм на имунизация на популацията все още оставя малка врата за нова вълна на новозаразени. " Въпреки че равнищата на имунизация може да се покачат през идващите месеци, забавянето значи, че интервалът и силата на икономическото възобновяване не са толкоз ясно забележими, изключително в туристическия бранш ", пишат от S&P.
Икономическите настройки
Икономиката на България мина релативно леко през рецесията поради устойчивото вътрешно търсене, пишат от S&P. Анализаторите на организацията, сходно на други интернационалните институции, чакат българската стопанска система да се върне към напредък през тази година с ритъм от към 3%. Един фактор за релативно слабото покачване е туризмът - съгласно S&P тази година секторът ще се възвърне до към 70% от предкризисните си равнища.

По-силно възобновяване специалистите чакат през 2022 година, когато икономическият растеж доближава 4.3% съгласно сметките на организацията. Това се дължи значително на предстоящите обилни приходи от европейски фондове. " Понастоящем считаме, че България може да дава отговор на изискванията за безплатни средства от Европейски Съюз на обща стойност от 30-35 милиарда евро до 2027 година, като евентуалното асимилиране на тези средства може да продължи до 2030 ", пишат от S&P.

В средносрочен проект едно от основните провокации пред страната остава демографията и намаляващият брой работещи. " На този стадий не считаме, че завръщането на българските служащи след пандемията може да промени тази наклонност доста ", пишат от организацията. За да бъде адресирано това предизвикателство ще бъдат нужни структурните промени, като от S&P дават образци с ограничения, ориентирани към несъответствия сред уменията, възстановяване на бизнес средата, стимулиране на растежа на приходите.
Какво може да промени рейтинга
Рейтингът на България влиза в графата " капиталов ", само че единствено една степен я дели от долната граница, което се приема за по-нисък междинен клас, прочут като " отпадък " (junk). Един от факторите, които потискат оценката на страната, е слабият ритъм на напредък на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията. Според Евростат българският Брутният вътрешен продукт на човек е на 53% от средноевропейското равнище при равнене на цените през 2019 година, което е покачване от едвам 9 пункта по отношение на 2010 година и по този начин страната остава на опашката на Европейски Съюз. Друг фактор, който от S&P означават, са продължаващите " структурни институционални спънки ", като за локалните институции показват също, че прозрачността и отчетността от време на време са възпрепятствани.

От отчета излиза наяве, че организацията би повишила кредитния рейтинг на България, в случай че страната успее по-бързо да възвърне уравновесеното си бюджетно салдо. Според средносрочната бюджетна прогноза на българското държавно управление бюджетното салдо ще е на минус най-малко до 2023 година (с 2% от БВП). Ако възобновяване на салдото сред доходи и разноски се забави, това би означавало покачване на задлъжнялостта през идващите години - фактор, който може да докара до намаляване на рейтинга на страната. От S&P предизвестяват още, че появяването на несъответствия във финансовия бранш също биха довели до намаляване, само че смятат това за малко евентуално да се случи. В дълготраен проект в плюс на кредитния рейтинг е и процесът на влизане в еврозоната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР