Стана очевидно, че способността да виждате различни цветове варира значително

...
Стана очевидно, че способността да виждате различни цветове варира значително
Коментари Харесай

Този интересен тест ви помага да разберете колко цвята можете да видите

Стана явно, че способността да виждате разнообразни цветове варира доста според от човек. Причината за това произтича от разликите в броя на конусните кафези, които всеки от нас има в очите си. Тези кафези действат като фоторецептори; цифрата, което имате, въздейства върху това какъв брой цвята от спектъра на забележимата светлина можете да изберете.

Публикуваният по-долу елементарен тест е основан от професор Даяна Дервал. Отговорете на въпроса и по-късно проверете отговорите и ще можете да разберете какъв брой добре виждате света към вас – и до каква степен вашето усещане се разграничава от другите хора.

Пребройте броя на цветовете и нюансите, които можете да видите в спектъра:

Ако виждаш…

По-малко от 20 цвята: Вие сте дихромат. Това значи, че имате единствено два типа конусовидни кафези. „ Не се тормозете – тук сте в добра компания, защото кучетата имат безусловно същия тип “, майтапи се професор Дервал. Може би най-вече обичате да носите черни, бежови или тъмносини облекла. Двадесет и пет % от международното население са дихромати.

Между 20 и 33 цвята: Имате трихроматично зрение. Това значи, че очите ви имат три типа конусовидни кафези. Можете да възприемате добре лилавите, тъмносините, зелените и алените цветове. Това е ужасно – 50% от международното население има същия тип визия като вас.

Между 34 и 39 цвята: Уау! Имате тетрахроматично зрение. Подобно на пчелите, вие притежавате четири разнообразни типа конусни кафези в очите си и виждате по-голямата част от цветовете във забележимия светлинен набор. Шансовете са, че не сте почитател на жълтото и нямате съвсем никакви жълти облекла в дрешника си. Само 25% от хората могат да видят всички цветове в спектъра.

Винаги е забавно да сравнявате резултатите си с другари. Може би сте били покрай тетрахроматичен човек през целия си живот и в никакъв случай не сте знаели какъв брой специфични са те!

Източник: aia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР