Стадион Пловдив от дълги години е може би най-голямата болка

...
Стадион Пловдив от дълги години е може би най-голямата болка
Коментари Харесай

Стадион “Пловдив“ - забравеният гигант на пловдивския спорт

Стадион " Пловдив " от дълги години е може би най-голямата болежка на пловдивския спорт. Уникалното оборудване, което до ден сегашен е най-големият стадион в България тъне в съсипия, давност и няма никаква индикация, че най-малко в идващите 10 години ще започва някакво строителство по него.

В момента Пловдив се строят три стадиона на Ботев, Локомотив и Спартак, само че шансът да започва ремонтни действия по стадион " Пловдив " в идващите години е нулев.

Уникалното оборудване е първият огромен стадион в Пловдив изработен е преди стадион Христо Ботев и стадион Локомотив. През далечната 1954г. отваря порти и тогава е вторият максимален стадион в България с 30 000 седящи места. Година по-късно в София е изработен националният стадион " Васил Левски " с 60 000 седящи места.

Стадионът става и първият в България на два етажа и усилва потенциала си на 55 000 фенове. " Васил Левски " пък е понижен на 44 000 фенове и до през днешния ден стадион " Пловдив " е най-големият стадион в България.



На стадион Пловдив в избрани моменти са играли и четирите пловдивски тима, които главно употребяват оборудването са дерби мачовете си и срещите от евротурнирите. През 1990г. на стадиона се организира Световното състезание по лека атлетика за юноши и девойки. На 19 юни 2004г. по време на лекоатлетическото съревнование за Купа „ Европа “ Ивет Лалова пробягва спринта на 100 м. за 10.77 сек. и стана най-бързата бяла жена в света.

От 1996г. стадионът няма „ Акт 16 “ и на него не може да се организират публични футболни срещи. Изключение е направено за най-големия концерт в Пловдив този на Металика от 1999г.

Стадионът е благосъстоятелност на Община Пловдив, която и го стопанисва. В момента на стадиона се играят контролни срещи, а от втория полусезон домакинските си мачове в " А " ОФГ ще играе отборът на Спартак, а повода е започнатите ремонтни действия на стадион " Тодор Диев ". Всяка година се организират и две лекоатлетически надпревари, които са част и от календара на федерацията по лека атлетика. През лятото пловдивските лекоатлетически клубове организират и тренировките си на стадиона, тъй като това е единственото оборудване в Пловдив, на който може да спортистите да упражняват навън. Всъщност пистата на стадиона не е по никакъв начин неприятна, само че може би това е едно от дребното неща по него, което е положително. Трибуните се разрушават, а по тях растителността през лятото става много огромна.

В началото на 90-те години са поставените 4 нови стоманени кули за осветяване. Те са с височина от 70 м. и са импортирани от Полша. И до през днешния ден те стоят, само че действително в никакъв случай не са били употребявани, тъй като заради липса на средства ремонтът през 1991г. е преустановен и по този начин стадионът остава и незавършен.

От 1991г. по стадиона не се случвали никакви промени, което прави към този момент над 30 години без никаква строителна активност.

 Проекти за стадиона доста, само че никой не е ставал факт

Липсата на вложител

Естествено най-големият проблем е неналичието на вложител. Стадионът за последно беше покрай започване през 2011г. Преди повече от 10 години. Легендата Христо Стоичков докара испански предприемачи, които желаеха за създадат стадиона. Испанците пристигнаха с план и с огромни упования и обявиха, че те ще влагат в стадиона. Бързо обаче се разбра, че нищо няма да стане. Испанците не се схванаха с Общината, потеглиха си афектирани и всичко пропадна. До през днешния ден 11 години по-късно не е ясно да е имало вложител, който да е изискал да направи стадиона.

София и народен стадион

Това може би е един от най-големите проблеми. Според доста хора до момента в който София няма нов народен стадион по стадион Пловдив няма да се прави нищо. Причината естествено е, че столицата сега няма естествен народен стадион, а УЕФА прави много взаимни отстъпки за " Васил Левски ". В София обаче нов народен стадион най-малко в идващите три години не се вижда по какъв начин ще бъде стартират. Преди имаше и предложение стадион Пловдив да бъде изработен и той да стане народен стадион, само че в София тази вест по никакъв начин не се хареса. Така че мъчно ще забележим начало на строителство на стадион Пловдив преди в София да изработен нов народен стадион.

Предложение за мачове от шампионата

Имаше концепция стадионът да бъде подреден за мачове най-малко на локално равнище. Така на него можеха да се играят мачове от българското състезание и Ботев, Локомотив да играят дерби мачовете си на него, както е било преди. Това обаче също не се случи, а една от аргументите беше, че оборудването е много остаряло и ободряване мъчно може да свърши работа.

Моментното положение

Моментното положение на стадиона е плачевно. Реално 30 години по него не е правено нищо. Това значи, че с цел да има нов стадиона е съвсем несъмнено, че остарелият би трябвало да бъде сринат и да се направи нов на негово място. Укрепване или ободряване просто няма по какъв начин да се случи и е прекомерно рисково изобщо да се случи.

Как е във Варна и в София

Както споменахме в София се чака нов народен стадион, само че той по този начин и не се случва, а през последните години се демонстрират единствено планове, само че действителни строителни дейности по този начин и не стартират. Във Варна срутиха остарелия стадион " Варна " и започнаха строителство, само че то има непрекъснато проблеми и върви извънредно постепенно и към този момент съвсем 10 години този стадион се строи, само че с доста мудни темпове.

Бъдещето

Оптимизъм тъкмо за стадион " Пловдив " няма. Поне в идващите 10-а години не се вижда опция стадионът да бъде сринат и да се издигне чисто нов на негово място. А най-вероятно до момента в който в София няма нов народен стадион също е малко евентуално да забележим ремонтни действия по стадион " Пловдив "....

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР