Стачки могат да блокират лятото и да направят почивките на

...
Стачки могат да блокират лятото и да направят почивките на
Коментари Харесай

Почивката невъзможна: стачки и хаос блокират летните пътувания

Стачки могат да блокират лятото и да създадат почивките на европейците невъзможни. Стачките по европейските летища, които вървят от началото на годината, само че последователно се ускоряват. Вещаят нова вълна от безпорядък с анулирани и забавени полети при започване на дейния сезон, сочат данни от туристически компании, представени от Ройтерс.

Въпреки че самолетните компании по всякакъв начин се стараят да избегнат повтаряне на миналогодишната пътническа рецесия в пика на сезона. Тогава по летищата се виеха дълги опашки, мнозина изпускаха полетите си, а
хиляди бяха принудени да ги анулират
и да трансформират проектите си. И тази година се обрисуват съществени проблеми.

Зад тази мрачна вероятност стоят както синдикалните дейности по летищата. Също по този начин и проблемите на самите самолетни компании с окомплектоването на машините, по данни на Международната асоциация за въздушен превоз – ИАТА (IATA).

В рамките на великденските пътувания в Европа анулираните и закъснелите с повече от три часа полети са били повече от записаните през 2022 година и 2019 година, съгласно компанията, обработваща молби за обезщетения при закъснели и анулирани полети „ Еърхелп “ (AirHelp). Най-сериозни са били проблемите във Франция и Англия.

„ Ситуацията във Франция се утежни съществено поради митингите против пенсионната промяна. Летище „ Шарл де Гол “ е измежду най-тежко засегнатите “, споделя Оливие Понти, вицепрезидент на компанията за обработка на пътнически данни „ Форуард кийс “.

В рамките на великденския интервал във Франция
поради стачки на диспечерите едвам 62 на 100 от полетите се движеха по разписание
по отношение на 75 на 100 през 2022 година и 76 на 100 през 2019 година преди пандемията, по данни на „ Еърхелп “. През интервала са били анулирани 33 300 полета по отношение на 7800 през 2022 година, а 9000 са закъснели с повече от три часа по отношение на 6800 през 2021 година

До средата на март прехвърлянията през летище „ Шарл дьо Гол “ са спаднали със 75 на 100 по отношение на 2019 година, а операторът на аеропорта регистрира, че за интервала януари-март е изгубил 470 000 пасажери, по данни на „ Форуард кийс “.

Стачките на граничните чиновници във Англия предизвикаха съществени нарушавания на трафика в цялата страна, като най-тежко наранени са били лондонските летища, съгласно „ Еърхелп “. Все отново 73 на 100 от самолетите са изхвърчали или кацнали в точния момент по отношение на 76 на 100 през 2022 година и 81 на 100 през 2019 година
Общо 33 700 полета са били анулирани
по отношение на 26 600 през предходната година. 10 800, или 1 на 100 от всички, са закъснели с над три часа. През 2021 година броят им е бил 9500.

Продължаващите проблеми по летищата вещаят растеж на разноските за самолетните компании, а някои от шефовете им към този момент приканиха Европейската комисия да се намеси.

Опасенията са, че продължаващите стачки могат да доведат до понижение на туристическия трафик. Очаква се през лятото да доближи предпандемичните си равнища. Полетите от Европа до „ Шарл дьо Гол “ в средата на март са спаднали с 30 на 100 по отношение на равнищата от 2019 година Тези от Съединени американски щати – с 18 на 100, сочат данните на „ Форуард кийс “.

А стачките сигурно ще продължат, откакто президентът Еманюел Макрон преди дни подписа извънредно непопулярния закон за повишение на пенсионната възраст.

В Германия летищата в Дюселдорф, Хамбург и Кьолн/Бон остават на практика празни през вчерашния ден и през днешния ден поради следващата стачка, проведена от немския профсъюз „ Ферди “ поради възходящите разноски за живот. Протестите постановиха анулацията на към 700 полета, а близо
100 000 души се оказаха наранени,
оповестява Асоциацията на летищата в Германия (ADV). За през днешния ден се чака към митинга да се причисли и летището в Щутгарт.

В Испания водачите на „ Иберия риджънъл еър нострум “ оповестиха преди време безсрочна стачка с искане за повишение на заплатите и от края на февруари стачкуват всеки понеделник и петък.

Служителите по наземното обслужване на „ Суиспорт “ на
17 испански летища стачкуваха от началото на март
доникъде на април всеки понеделник, вторник и четвъртък.

Кабинният състав на „ Изиджет “ в организира тридневна стачка при започване на април с гледище на нарастване на заплатите.

Италианската „ ИТА еъруейс “ пък избегна на косъм огромни стачки, откакто в края на февруари контракти покачване на заплатите на чиновниците си, без да афишира какво е то.

В резултат на всичко това авиационният бранш в световен проект няма да реализира предстоящите равнища на напредък през тази година. Ще остане с по-слаб потенциал на развиване най-малко до 2025 година, предизвести генералният шеф на Международната асоциация за въздушен превоз – ИАТА Уили Уолш. Оценката му се базира на забавени доставки на нови самолети от страна на производителите. Недостиг на аварийни елементи за машините също има.

Авиокомпаниите се надяват през тази година броят на пасажерите да доближи до равнищата от предпандемичната 2019 година Дори да ги надмине. Но
неналичието на задоволително самолети,
които да ги превозят, може да се окаже спънка за реализацията на тези проекти. Водещите самолетостроителни корпорации „ Еърбъс “ и „ Боинг “ изпитват усложнения с веригите на доставки на материали и елементи, което води до закъснение на доставките на нови самолети.

Лятото към този момент чука на вратата, а зад ъгъла дебнат стачки.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР