Стачката на UAW насочва вниманието към разликата в заплащането между главните изпълнителни директори и работниците

...
Стачката на United Auto Workers навлезе в Ден 6, тъй
Коментари Харесай

Стачката на United Auto Workers навлезе в Ден 6, тъй като представителите на синдикатите и Голямата тройка на Детройт остават в противоречие относно увеличенията на заплатите.

Президентът на UAW Шон Фейн и други профсъюзни лидери твърдят, че Ford, General Motors и Stellantis - компанията майка на Chrysler, Dodge, Jeep и Ram - могат да си позволят да плащат на работниците повече пари, тъй като компаниите рязко са повишили заплатите на главните изпълнителни директори през последните години. Тези увеличения на заплатите са помогнали за създаването на неоправдано висока разлика в заплащането между изпълнителните директори и средните работници, казва UAW.

„Причината да искаме увеличение на заплатите с 40% е, че само през последните четири години заплащането на изпълнителния директор се е повишило с 40%“, каза Фейн в предаването „Face the Nation“ на CBS News в неделя. „Те вече са милионери.“

Колко прави средният автомобилен работник в UAW – и колко получават главните изпълнителни директори на Голямата тройка? Това са превозните средства, най-засегнати от стачката на UAW. Обединените автомобилни работници започват стачка срещу Ford, GM , Stellantis

Главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли е спечелил 21 милиона долара общо възнаграждение миналата година, съобщава Detroit News, което е 281 пъти повече от обикновените работници в компанията, според документи на Ford към Комисията по ценните книжа и борсите. Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес е направил 24,8 милиона долара през 2022 г., според Detroit Free Press, приблизително 365 пъти повече от средния работник в Stellantis, показват документи на SEC. Изпълнителният директор на GM Мери Барас е спечелила близо 29 милиона долара през 2022 г., съобщава Automotive News, което е 362 пъти повече от типичния работник на GM.

Не е уникално за автомобилната индустрия

Въпреки че тези съотношения може да изглеждат зашеметяващи, те не са необичайни, според Майкъл Дамбра, професор по счетоводство и право в университета в Бъфало.

според Института за икономическа политика. Тази цифра е скочила до 59 към 1 през 1989 г. и 399 към 1 през 2021 г., казаха изследователите на EPI. Съотношението заплащане между главен изпълнителен директор и служител за фирмите от S&P 500 е било 186 към 1 през 2022 г. според изследователската компания за компенсации на изпълнителни директори Equilar.

Компенсация за изпълнителни директори „неограничена“

Това съотношение на заплащане продължава да расте, тъй като главните изпълнителни директори получават все повече награди в акции, а не непременно в брой. Компаниите често оправдават плащането на акции на главните изпълнителни директори, като казват, че това изравнява финансовите стимули на корпоративния лидер с тези на компанията - привидно изпълнителният директор печели повече, ако компанията се справя добре или постига определени цели.

Но компаниите често увеличават заплащането на главните изпълнителни директори, дори когато ръководителите не изпълняват целите си, отбелязва Институтът за политически изследвания в доклад от 2021 г., който идентифицира 50 големи компании, които са променили правилата си за възнаграждения на ръководни кадри по време на пандемията.

p>Бара каза пред CBS News миналата седмица, че 92% от нейното заплащане се основава на финансовите резултати на GM през дадена година. Тя отбеляза, че общото заплащане на служителите също е обвързано с представянето чрез бонуси за споделяне на печалбата.

Защо United Auto Workers стачкуват? Ето техните договорни изисквания Шон Фейн от UAW казва, че се бори срещу „бедните заплати“ и „алчните изпълнителни директори“ UAW заплашва да разшири стачката до повече автомобилни заводи до края на седмицата

„Начинът, по който е създаден General Motors, ако компанията го направи добре, всички се справят добре“, каза тя.

Но коментарът на Бара не рисува пълната картина защо има толкова голяма разлика в заплащането между главен изпълнителен директор и работник, каза Дамбра. Заплащането на служителите за споделяне на печалбата спира при определена сума в долари, каза Дамбра, отбелязвайки тавана от 12 000 долара, който UAW и автомобилните производители имаха в техния вече изтекъл договор. Структурата на заплащането на Barra, от друга страна, няма ограничение, „така че по същество компенсацията за Mary Barra е неограничена.“

„Тъй като представянето на акциите се подобрява и възвръщаемостта на акциите се повишава, компенсацията, базирана на акции, която тя получава, е неограничен – това е експоненциален неограничен растеж“, каза той.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР