Стабилни остават плановете на българските работодатели за наемане на служители

...
Стабилни остават плановете на българските работодатели за наемане на служители
Коментари Харесай

Във Варна планират да наемат най-много нови служители през второто тримесечие

Стабилни остават проектите на българските работодатели за наемане на чиновници през второто тримесечие (април - юни 2018 г.). Коригирана по отношение на сезонните съмнения, чистата прогноза за заетостта е +12% за второ следващо тримесечие.

На въпроса „ Как очаквате да се промени общата претовареност във вашата компания през трите месеца до края на юни 2018 година спрямо актуалното тримесечие? “ 16% от работодателите регистрират нарастване на равнищата на претовареност, 1% предвиждат понижение и 78% не чакат смяна, сочи обзорно проучване на ManPowerGroup за заетостта у нас.

Два основни бранша способстват за позитивните резултати - работодателите от секторите „ Строителство “ и „ Производство “ плануват най-силен пазар на труда с прогнози от +15%.

Търсещите работа могат да чакат устойчиво движение на наемане и в бранш „ Транспорт, хранилища и връзки “, който демонстрира доста усъвършенстване от 11 процентни пункта спрямо предходното тримесечие, както и в бранш „ Търговия на едро и дребно “ с прогноза от +11%. Прогнози от +8% са регистрирани в секторите „ Земеделие, лов, горско стопанство и лов на риба “, „ Минно дело “ и обществен и обществен бранш. Работодателите от бранш „ Финанси, обезпечаване, недвижими парцели и бизнес услуги “ също регистрират внимателен оптимизъм за второто тримесечие с прогноза от +8%, макар че упованията им доста понижават по отношение на предходното тримесечие и същия интервал на предходната година.

Работодателите от бранш „ Хотелиерство и ресторантьорство “ чакат най-слабия пазар на труда с прогноза от +2% - понижение с 6 процентни пункта спрямо предходното тримесечие.

На районно равнище Варна чака най-силен пазар на труда за второ следващо тримесечие, като работодателите регистрират прогноза от +14%. Предвиждат се умерени действия за наемане на чиновници в три района с прогнози от +10% – Бургас, Русе и София, до момента в който работодателите в Пловдив чакат непретенциозно нарастване на равнищата на претовареност, отчитайки прогноза от +7%. В съпоставяне с първото тримесечие на 2018 година проектите за наемане са по-слаби с 8 процентни пункта в Пловдив и понижават със надлежно 5 и 2 процентни пункта във Варна и София. Работодателите в Русе регистрират едва усъвършенстване от 2 процентни пункта, до момента в който прогнозата за Бургас остава относително постоянна.

Очаква се равнищата на претовареност да се покачат през второто тримесечие на 2018 година във всички четири по мярка организации. Големите работодатели (>250 служители) предвиждат най-силния пазар на труда, отчитайки чиста прогноза за заетостта от +22%. Малките работодатели (10-49 служители) споделят внимателен оптимизъм във връзка с желанията си за наемане с прогноза от +9%, което е усъвършенстване с 2 процентни пункта по отношение на предходното тримесечие, до момента в който прогнозата на приблизително огромните компании (50-249 служители) е +7%. Микропредприятията (<10 служители) регистрират най-предпазливата прогноза от +5%. В съпоставяне с предходното тримесечие приблизително огромните работодатели регистрират лек спад от 8 процентни пункта, до момента в който прогнозите на микропредприятията и огромните работодатели са по-слаби със надлежно 6 и 5 процентни пункта.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР