Стабилизиране на турската лира бе регистрирано днес, след като президентът

...
Стабилизиране на турската лира бе регистрирано днес, след като президентът
Коментари Харесай

Ердоган обяви победа. Защо икономистите не му вярват?

Стабилизиране на турската лира бе записано през днешния ден, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи нови ограничения за отбрана на спестяванията на турците от съмненията на валутните курсове, съобщи Ройтерс.

Лирата доближи 12,25 за $ тази заран, а през вчерашния ден търговията бе закрита при курс от 12,4 лири за $, което бе повишение от 6 % на цената й.

В понеделник, когато президентът разгласи проекта за отбрана на депозитите в лири от по-нататъшно обезценяване, лирата се бе сринала с 10%, след което стартира да възвръща цената си.

Тази година турската национална валута се обезцени с към 40% поради политиката на Ердоган за поддържане на ниски лихви. В най-ниската си стойност в понеделник лирата се бе обезценила с към 60 на 100.

Повече от половината от спестяванията на турците са в задгранична валута и злато, съгласно данни на централната банка. В понеделник Ердоган вкара серия от ограничения, които трансферират бремето на слабата национална валута към централната банка и имат за цел да насърчат турците да държат спестяванията си в лири вместо в долари.

Анализатори и банкери предизвестиха, че в случай че държавното управление бъде насила да покрие загубите на вложителите, инфлацията ще бъде подхранена в допълнение и това ще се отрази зле на недостига. Ердоган изясни през вчерашния ден, че в случай че поради съмненията в обменния курс загубите по депозитите в турски лири се окажат по-големи от лихвата, обещана от банките, те ще бъдат обезщетени.

Според калкулации на Джей Пи Морган, в случай че турската лира се обезцени с още 12% над лихвата по депозитите, бюджетният недостиг може да се усили с към 1% от брутния вътрешен артикул за интервал от шест месеца.

Правителството дефинира възобновяване на лирата като огромна победа, само че икономисти нарекоха политиката на Ердоган безразсъдна и показаха, че сегашната инфлация от 21% ще скочи идната година на 30 на 100.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР