Сряда премина под тягостната неяснота около няколко значителни международни събития.

...
Сряда премина под тягостната неяснота около няколко значителни международни събития.
Коментари Харесай

Вечерни новини: Фандъкова води символично пред Манолова, Турция с офанзива срещу кюрдите в Сирия

Сряда мина под тягостната неизясненост към няколко обилни интернационалните събития. Едно от тях се сбъдна с непоколебима акуратност - навлизането на турската войска в северна Сирия, до момента в който другото - развръзката за Брекзит, се завърна на първични позиции, откакто се разпаднаха договарянията в Брюксел сред Европейски Съюз и Англия.

България остана под вълнението от идните локални избори, които на доста места се обрисуват като най-оспорваните от години. Показват го и последните социологически изследвания. Може би без никаква връзка с идния избор, държавното управление усили оптималния ангажимент за разноски за разширението на пътя Видин - Ботевград до съвсем 800 млн. лева Така действително се дава зелена светлина за началото на строителните действия. Кабинетът беше деен и в интернационален проект, като сложи условия за договарянията за участие в Европейски Съюз на Македония.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Някак обратно остана изкуствената нервност към подправените клюки за допустимо лишаване на деца от родителите им, само че за първи път управляващите оповестиха, че ще търсят разпространителите на зловредни клюки. Вицепремиерът Дончев даже разгласи, че измежду тях е човек от пресцентъра на военното министерството, а Каракачанов даде обещание инспекция.

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

" Алфа Рисърч ": Символична преднина на Фандъкова пред Манолова в кметската борба за София

Оспорвана конкуренция за кметския пост в София с лек задатък за сегашния градоначалник Йорданка Фандъкова (36.3%) пред Мая Манолова (34.6%) предвиждат социолозите от " Алфа Рисърч " в изследване, финансирано със лични средства. Преднината за ГЕРБ пред Българска социалистическа партия във вота за общински листи е много по-сериозна - 32.1% против 21.4%, само че въпреки всичко незадоволителна за болшинство в бъдещия Общински съвет. Като трета мощ в столицата се затвърждава " Демократична България " с 15.5% поддръжка за общинската листа и 10.7% за нейния претендент за кмет Борислав Игнатов, до момента в който претендентът на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки е четвърти с 6.9%, а Борис Бонев от Спаси София събира 4.9%.

Турция стартира интервенция против кюрдите в северна Сирия

Турската войска стартира военна интервенция в северна Сирия, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. Атакувани са кюрдски бази край границата , като сирийският град Рас ал Айн е бил разтресен от мощни детонации. Според Ердоган интервенцията цели да отбрани териториалния интегритет на Сирия от " терористи " (той има поради бойците, считани от Анкара за отклонение на ПКК) и да даде опция за връщане на сирийски бежанци в родината им. По-рано денем турското държавно управление разгласи, че американският президент Доналд Тръмп е дал на страната водещата роля във военните интервенции против Ислямска страна в Северна Сирия.

Съвет за електронни медии откри процедура за премахване на шефа на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) стартира процедура за премахване на генералния шеф на БНР Светослав Костов с три гласа " за " и двама въздържали се. Официалната причина е изключването на сигнала на " Хоризонт " на 13 септември, което е жестоко законово нарушаване , тъй като съгласно членове на Съвет за електронни медии е нарушено конституционното право на информация на жителите. Случаят обаче е част от по-големия скандал с натиска за отстраняването на правосъдния кореспондент на радиото Силвия Великова в подтекста на идния избор на основен прокурор и нейната сериозна позиция по отношение на единствения претендент Иван Гешев.

България с условия към Северна Македония за договарянията за участие в Европейски Съюз

България ще поддържа започването на договаряния за участие в Европейски Съюз със Северна Македония и Албания, само че няма да разреши Скопие да ги приключи, в случай че не извърши съответни условия - това е формалната българска позиция, призната на съвещание на кабинета през днешния ден. Основните претенции са: общата комисия, която би трябвало да почисти противоречивите исторически въпроси , да приключи работата си по-бързо и то като отрази обстоятелствата, а не " македонската агитация " ; Северна Македония бързо да поправя учебниците по история и география; да се откаже от всевъзможни искания за малцинства у нас и от езика на омразата към България; да оправдава репресираните поради българското си съзнание хора. Позицията на България идва малко преди срещата на върха на Европейски Съюз в средата на месеца, на която се чака да бъде разискван въпроса дали двете балкански страни да получат обещаната дата за договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

Белият дом няма да спомага на следствието за импийчмънт на Тръмп

Белият дом разгласи, че няма да сътрудничи с следствието за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, почнало в Камарата на представителите, тъй като го счита за " безпричинно " и " конституционно невалидно " . Това изправя Съединени американски щати пред конституционна рецесия , тъй като само двете камари на Конгреса имат право да проверяват и отстранят президента и това не предстои на обжалване пред съд. От Белия дом споделят, че започването на импийчмънт не е било подложено на гласоподаване в Камарата на представителите - ръководителят на камарата Нанси Пелоси към този момент единствено инструктира 6 комисии да ревизират има ли съображение за тази последна мярка и след резюме на правната комисия ще се реши дали да има гласоподаване в пленарна зала.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" Преди две години международната стопанска система беше в положение на " синхронизиран напредък ", като съвсем 75% от света беше в напредък. Днес, даже по-голяма част от световната стопанска система се движи синхронизирано, само че за жалост този път растежът се забавя. Тази година темпото на напредък ще е най-слабото от началото на десетилетието. "

Кристалина Георгиева, изпълнителен шеф на Международния валутен фонд

СНИМКА НА ДЕНЯ

Футболната легенда Златан Ибрахимович откри своя скулптура в Малмьо

[Reuters]
Шведската футболна легенда Златан Ибрахимович откри своя скулптура в родния си град Малмьо. Футболистът участва персонално на церемонията и зарадва стотици свои почитатели. Ибрахимович вкара 62 гола в 116 мача за Швеция сред 2001 и 2016 година

Идеята за статуята е на Шведската футболна федерация. Тя тежи близо 500 кг и е висока над два метра и половина. Ибрахимович не е първият настоящ футболист, който се снабдява със скулптура. Преди него такива бяха направени на Кристиано Роналдо и Мохамед Салах. Освен това скулптури имат легендите Пеле, Марадона и Йохан Кройф, както и някогашният съотборник на Ибрахимович - Дейвид Бекъм.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР