Сряда обещава да ни поднесе няколко интригуващи сблъсъка, които ще

...
Сряда обещава да ни поднесе няколко интригуващи сблъсъка, които ще
Коментари Харесай

Време е да се определят финалните четворки: Какво ни очаква в сряда


Сряда дава обещание да ни сервира няколко завладяващи конфликта, които ще оформят финалните четворки при мъжете и дамите. Тенис денят стартира в 19:00 ч. Ето какво крие той:

Арина Сабаленка – Каролина Плишкова

Каролина Плишкова изигра превъзходен осминафинал в борба сред две някогашни №1 с Виктория Азаренка. Двете записаха общо цели 99 уинъра, от които 53 бяха дело на чехкинята.

Сблъсъкът бе най-дългият ѝ мач от Уимбълдън 2019, а първите ѝ кръгове също не бяха леки – заличи задатък от 1-4 в решаващия сет с Линет и реализира поврат от сет и 0-2 против Бенчич.

Пробивът в Ню Йорк е глътка пресен въздух за Плишкова, която трябваше да пропусне първите два месеца от сезона заради контузия, а по-късно не записа поредни победи до месец май. Пристигайки на US Open, можеше да се похвали единствено с полуфиналите от Торонто и Страсбург.

Ако е имала потребност от струпване на игрови темп, то актуалната конкуренция ѝ сервира точно това, защото прекара девет часа на корта. Сега тя остава в схемата като последната състезателка, която е стигала до финала в Съединени американски щати.

Сабаленка също имаше комплициран осминафинал, в който трябваше да обръща Даниеле Колинс за 3-6 6-3 6-2 пред аудитория, която бурно поддържаше представителката на домакините. Медицинско спиране късно във втория сет ѝ оказа помощ да събере сили и да наруши ритъма на съперничката, след което не изпусна самодейността.

Арина можеше да напусне рано шампионата, откакто във втория кръг изоставаше със сет и 1-5 от Кая Канепи, само че отрази два мачбола и съумя да се поздрави с триумфа.

Началният удар ще бъде извънредно значим през днешния ден, защото Плишкова обича да господства с това свое оръжие, а за Сабаленка то е по-скоро уязвима точка – тя води ранглистата за най-вече двойни неточности за сезона, освен това с повече от 140 пред втората.

Андрей Рубльов – Франсис Тиафо

Тиафо сега е на върха на вълната – зрелищната му победа над Рафаел Надал показва на какво е кадърен американецът. Той отдаде смяната в постоянството си на промени отвън корта:

„ Започвам да разбирам по какъв начин да се приготвям за шампионатите от Големия шлем, “ сподели той в Ню Йорк. „ Да стигна до втората седмица без изгубен сет ми оказва помощ. Да почивам добре също. Нито един път не съм излизал на вечеря – храня се през Uber Eats и просто си почивам. “

Предстоящия дуел с Рубльов опълчва двама тенисисти, които разполагат с мощни удари от главната линия. Освен стила на игра, двамата си разделят и по една победа в съперничеството си.

„ Той е тежък противник, “ разяснява идния си съперник Рубльов. „ Играхме два пъти, изгубих от него преди година тук на US Open. “

„ Със сигурност ще опита да употребява силата на публиката, с цел да играе по-добре. Срещу него просто би трябвало да дочакам момента си и да го употребявам. “

Това ще бъде втори четвъртфинал от Шлема за Тиафо, до момента в който за Андрей този стадий е по-познато полесражение, само че не изключително сполучливо – и петте му дуела приключват с провали, а три от тях са точно в Ню Йорк.

Ига Швьонтек – Джесика Пегула

Ига изигра най-лошия си мач отдавна насам в предходния кръг, само че сподели темперамент и съумя да измъкне триумфа против Жул Нимайер. В последна сметка даже си потегли от него с 19-ия си сет на 0 за сезона – най-вече в една година от 25-те на Серина през 2013.

След изумителната серия от 37 победи и шест трофея, Швьонтек срещна компликации в подготовката за US Open. Само шест триумфа в последните четири съревнования означаваха, че не идва в Ню Йорк в най-хубавата си форма, само че в този момент е единствената шампионка от Шлема, която остава в схемата и това може да ѝ донесе спомагателна убеденост.

За последните 2 години тя изигра четири четвъртфинала на най-голямата сцена, като взе три победи – две я водиха до титли на Ролан Гарос, а другата до отпадане на полуфиналите в Мелбърн.

Сега обаче ѝ следва най-тежкото тестване, против което се е изправяла през последната седмица и половина – конфликт с Джесика Пегула. Американката се намира във приказен миг от кариерата си и показва забележително неизменност от главната линия. Убедителната ѝ победа над Квитова потвърди това за следващ път.

През януари 2018 Пегула бе №624, а дебютът ѝ в топ 100 пристигна година по-късно. 28-годишната състезателка нямаше трети кръг от Шлема до 2020, а в този момент към този момент е представител на топ 10 – освен това изцяло справедливо.

Швьонтек води с 2-1 в директните дуели, като единственото ѝ проваляне пристигна след поврат от сет и задатък от 4-2 във втория във Вашингтон през 2019. Тогава американката стигна до единственият трофей в кариерата си. Може ли нов триумф през днешния ден да ѝ постели пътя до втория подобен?

Яник Синер – Карлос Алкарас

Черешката на тортата. 19-годишният Алкарас неотдавна призна, че е срещал проблеми с това да бъде подложен в ролята на любимец в огромен шампионат. Е, още веднъж е в тази позиция, а мачът със Синер наподобява като най-голямото затруднение до мечтаната купа в Ню Йорк.

След отпадането на доста от другите любимци, испанецът се стреми към две достижения – да вдигне дебютен трофей от Шлема и да се трансформира в най-младия №1 в историята на международната класация.

За задачата обаче би трябвало да преодолее Яник Синер – нещо, което той не съумя да стори в предните си два опита през 2022.

Италианецът го спря в зрелищен мач от четвъртия кръг на Уимбълдън през юли, след което го надигра в три сета и на финала в Умаг.

„ Играх няколко пъти против него. Той е превъзходен тенисист, доста, доста тежък конкурент, “ сподели Алкарас за съперника си. „ Загубих два пъти в последните два месеца, тъй че ще би трябвало да съм подготвен за тази борба с Яник. “

Двамата младежи трябваше да преминат през доста сложни осминафинали, с цел да стигнат до конфликта между тях. Алкарас заличи пробив пасив в петия сет против Чилич, а Синер преодоля Иля Ивашка в също толкоз динамичен петсетов мач.

Италианецът се трансформира в най-младия играч от Джокович насам (2007-2008), който доближава четвъртфиналите на всеки шампионат от Шлема. Въпреки това той към момента не е играл полуфинал на огромната сцена. Намирайки се на 14-ата позиция в класирането, той може да се изкачи до №5, в случай че вдигне купата.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР