Сряда беше вторият пореден ден, в който нефтът от най-скъпия

...
Сряда беше вторият пореден ден, в който нефтът от най-скъпия
Коментари Харесай

Нефтът е с 40% по-евтин от лепването на 2,96 лв. за дизел, а руският, който преработваме е сринат с още повече

Сряда беше вторият следващ ден, в който нефтът от най-скъпия вид Брент падна под 100 $ за барел, в случай, че единствено преди дни доближи 139 $. Независимо от това обаче, цените на дизела и бензина на веригите у нас са същите – стотинки под 3-те лв..

Важно е да се знаят и още няколко неща. Всъщност, от Брент са едвам 20% от нефтопродуктите, които купуваме у нас. Другите 80% са монополният дял на съветския и доста по-евтин нефт Уралс – цената му в сряда в 15 часа беше едвам 81 $ за барел и то без отстъпките, които дават руснаците сега, с цел да купува някои – като нашите вериги, въобще от черното им злато, защото редица страни – от Съединени американски щати до Швеция и Финландия го бойкотират сега. В другите дни тази отстъпка се движи от 11 до 28 $ на барел.

Важно е и друго. Няма по какъв начин към този момент да мине оправданието за закъснение на цените по бензиноколонките ни, защото на тях не се отразиха дълготрайните спадове на петрола от лятото и есента. От октомври до декември да вземем за пример черното злато рухна по цена с 22%, а у нас цените на дизела и бензина не мръднаха.

Дори да вземем в този момент продавания бензин, той е от петрпол, купуван при цена от 70 $, нищо че ни го продават като да е от 139.

Измамата е ДВОЙНА, сочат сметките!

Напомняме за прощален път – останалите съставни елементи, които вземат участие в ценообразуването – налог добавена стойност, налог облага и данък остават идентични и не са променяни от години.

Разбира се, страната също НИЩО НЕ ПРАВИ, макар златната си акция в Лукойл, макар десетките сигнали през последната повече от половин година за спекулациите за стотици милиони лв. на пазара на горива, макар съществуването на антимонополен орган – Комисията за защита на конкуренцията. Същата и в същия състав, който НЕ откри картел на горивата у нас. Състав, на който мандатът беше продължен с гласовете на Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи в края на остарялата власт преди година.

Предлагаме ви не най-актуална, само че показателна графика от преди последния спад на цените от вторник и сряда твърдо под 100 $ за барел и коментара на енергийния специалист Васко Начев:

„ Когато следим пълзящите нагоре цени на горивата по бензиностанциите е добре да знаем, че съотношението при потребление съветски нефт, вид Уралс (кривата в сиво), по отношение на вид Брент (кривата в синьо) e 80/20 в интерес на съветския петрол.

Добре е да знаем, че акциза на дизел и бензин са най- ниските в Европа и да не ни дават за образец какво е в останалите страни.

У нас данък: Дизел- 65ст/литър и бензин- 71ст/литър
Румъния: Дизел- 80ст/литър; бензин- 86ст/литър

Много апелирам от Лукойл да не ни вършат на...”

Кирил Пламенов

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР