Срокът за кандидатстване за безлихвени кредити по антикризисната програма на

...
Срокът за кандидатстване за безлихвени кредити по антикризисната програма на
Коментари Харесай

Удължиха с месец срока за безлихвени ковид-кредити

Срокът за кандидатстване за безлихвени заеми по антикризисната стратегия на ББР се удължава до края на август. Решението е на държавното управление. Програмата на ББР е за подкрепяне на изгубилите работа и приходи жители поради ковид-пандемията и трябваше да завърши в края на юни, само че към момента има неизчерпан бюджет и пет банки-партньори не престават да отпускат заеми по нея.

От безлихвено кредитиране може да се възползват хората, които по време на втората вълна на пандемията са били в насилствен неплатен отпуск, както и самоосигуряващите се, които не са можели да работят или имат спад на приходите. Възможност за поддръжка имат и хората, които след приключване на неплатения отпуск са били съкратени.

Програмата стартира с бюджет от 200 млн. лева напролет на 2020 година, малко след оповестяването на изключителното състояние поради първата вълна на КОВИД-19. Заради огромното търсене при започване на тази година към нея бяха пренасочени още 100 млн. лева за кредитиране на бизнеса.

Досега безлихвени заеми са получили 52 320 души. Общата сума на раздадените заеми е 250,749 млн. лева, което значи, че към момента има 50 млн. лева неусвоени. Максималният размер на заема, който сега може да се вземе, е 6900 лева, в началото таванът бе 4500 лева, само че бе повишен. Максималният период на погасяване е 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Приета е и смяна в решение на кабинета от 2020 година - за това, че ББР става еднолично акционерно сдружение. Решението ще спомогне за ефикасното осъществяване на програмата, предоставена на ББР, за превъзмогване на последствията от пандемията.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР