Срив на преките чуждестранни инвестиции у нас през последните години.

...
Срив на преките чуждестранни инвестиции у нас през последните години.
Коментари Харесай

Срив на преките чуждестранни инвестиции у нас през последните години

Срив на директните задгранични вложения у нас през последните години. Това демонстрира разбор на Българската стопанска камара.

В един цех за елементи за опаковачни машини немски вложител влага 19 милиона евро. Предимствата, които вижда, с цел да влага у нас, са ниските налози и бързите доставки до европейските пазари. Мениджмънтът обаче не крие, че има компликации:

„ Най-трудно е да се пребориш с множеството административни условия, би трябвало да се получат голям брой позволения, не приказвам единствено за строителство, само че всяко едно нещо се сблъсква с извънредно доста администрация”.

За последните 10 години непознатите вложения у нас понижават съвсем 10 пъти.

Според стопанската камара преимуществата, които страната ни има като капиталова дестинация, стават все по-малко:

„ Реално, сега остана плоският налог, митът за висококвалифицираната и многочислена работа ръка отиде на кино, цялото това възприятие за неустановеност, че в случай че направиш доста прекрасен бизнес, може някой да те предложения да си го вземе”, разяснява Радосвет Радев.

Експертите предлагат, с цел да се завърнат непознатите вложители у нас, да се увеличи качеството на образованието, да се улесни вноса на работна ръка, да се вкарат повече електронни услуги. Може да се мисли и за нови данъчни преференции:

„ За вложители, които ще влагат дълготрайно, да не заплащат налог дял, за несъмнено време той да се занули”, предложи Румен Гълъбинов.

За последните години непознатите вложители са съизмерими с парите, които емигрантите пращат у нас.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР