Срещите на Владимир Путин с лидерите на ОАЕ, Саудитска Арабия

...
Срещите на Владимир Путин с лидерите на ОАЕ, Саудитска Арабия
Коментари Харесай

Путин изтегля страните от Близкия изток от зоната на влияние на САЩ

Срещите на Владимир Путин с водачите на ОАЕ, Саудитска Арабия и Иран демонстрират желанието му да сътвори континентален съюз за превъзмогване на спешни обстановки без присъединяване на Запада.

След Китай Путин посещава страни от Персийския залив

Руският президент Владимир Путин, макар че визитата беше с работен темперамент, беше красиво и алегорично посрещнат в Обединените арабски емирства (ОАЕ): в небето американските F-16 „ нарисуваха с инверсионните следи съветския трибагреник.

Вече се организира среща с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахаян. Веднага по-късно Путин се реалокира в Саудитска Арабия, където ще се срещне с престолонаследника Мохамед бин Салман ал Сауд. Русия и Саудитска Арабия координират дейностите си за понижаване на производството на нефт, което оказва помощ да се резервира петролният пазар от неустойчивост.

По информация от помощника на съветския президент по интернационалните въпроси Юрий Ушаков, съветският водач ще разиска с ръководителите на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия (и на 7 декември - Иран) тяхното присъединение към БРИКС.

Ще бъдат разисквани двустранните връзки и районните въпроси, в това число войната сред Израел и Хамас и намаляването на производството на нефт в границите на ОПЕК+, както и обстановката в Сирия и Йемен в по-широкия аспект на казуса за стабилността в Персийския залив, - означи съветският президентски прес - секретар Дмитрий Песков

Обединените арабски емирства се трансфораха в „ несъмнено леговище “ за съветския капитал

На договарянията с президента на ОАЕ Путин съобщи, че връзките сред Русия и Емирствата са достигнали невиждано високо равнище. ОАЕ са главният търговски сътрудник на Русия в арабския свят, предходната година комерсиалният оборот се е нараснал с повече от 67%, означи Путин.

По думите му през 2022 година съвсем 1 млн. туристи от Русия са посетили Обединените арабски емирства, намерено е съветско учебно заведение, а Руската федерация е признателна за решението да се даде терен за създаване на православен храм.

Можем да посочим още няколко фактора, които направиха партньорството сред Руската федерация и ОАЕ една от главните изненади на двете години след началото на Специалната военна интервенция в Украйна:

ОАЕ поддържаха Руската федерация при гласуването в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по „ украинския въпрос “;

ОАЕ не се причисли към глобите на Запада и неговите съюзници;

ОАЕ станаха медиатори на Руската федерация по доста въпроси, в това число продан на пленници с въоръжените сили на Украйна, междуцърковни срещи, контакти със Запада;

Руските „ сини чипове “ - Газпром, Сбербанк и високотехнологични компании - се реалокираха на борсата в Абу Даби; Сбер записва офис в Абу Даби за „ поддръжка на капиталовия бизнес и осъществяване на планове в направление „ ислямски финанси “;

Руските жители доста усилиха покупките си на недвижими парцели в Дубай и други емирства за жилища и вложения, а също по този начин отварят бизнес или го трансферират в емирствата.

Накратко, Емирствата се трансфораха в център за заобикаляне на финансовите наказания. И за разлика от Турция, Емирствата нямат открит спор със Съединени американски щати.

„ От 2022 година приключването на пари от Русия към Обединените арабски емирства се е удвоило “, сподели Евгений Шевляков, началник на отдела за оценка на риска на Росфинмониторинг. „ Потоци както от общ темперамент, по този начин и от подозрителни транзакции се движеха там “, добави той.

Президентът на Eмиратите, наричайки Путин безценен другар на срещата, сподели, че ОАЕ „ чакат с неспокойствие да продължат да работят дружно и да развиват съдействие с Русия в региона на енергетиката, инфраструктурните планове и водещите модерни технологии “.

Време е да се оправим с проблемите на Евразия без Америка

Посещението на Путин в района идва преди срещата сред него и иранския президент Ибрахим Раиси, която би трябвало да се състои на 7 декември в Москва. Палестинската обстановка ще бъде разисквана след съвещания с арабските водачи.

Иран има въздействие върху враговете на Израел - шиитските групировки Хизбула и Хуситите в Йемен, както и групата Ислямска опозиция в Ирак, която нападна американските бази в Ирак и Сирия.

Путин резервира безмълвие три дни след началото на интервенцията на Хамас „ Наводнението Ал-Акса “ на 7 октомври, до момента в който не разяснява събитието, обвинявайки Съединените щати в „ крах “ да разрешат спора.

Както сподели Ушаков, задачата на Руската федерация е „ първо да приключи огъня, а по-късно умерено да премине към споразумяване “. От Израел идват сигнали за подготвеност за съветско ходатайство.

Неотдавнашните интернационалните срещи на Путин демонстрират желанието на Москва да сътвори световни съюзи с незападни страни, които ще позволяват проблемите в района в интерес на Евразия, а не в интерес на Съединените щати. Наскоро Раиси направи изказване за основаването на междуконтинентален съюз в поддръжка на палестинското придвижване и наказание на закононарушенията, осъществени вследствие на окупацията в линията Газа.

Bloomberg заяви при започване на декември, че висши чиновници на защитата от Саудитска Арабия и Иран разискват военно съдействие сред двете страни.

Блумбърг, в подтекста на визитата на Путин, съобщи „ неуспеха на напъните на Вашингтон да изолира Москва “ и означи, че пътуването на съветския президент до страните от Персийския залив „ служи за подсилване на въздействието на Русия в Близкия изток “.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР