Срещите на високо ниво на вицепремиера и министър на външните

...
Срещите на високо ниво на вицепремиера и министър на външните
Коментари Харесай

Сърбия и Албания разчитат на подкрепата на България за европейската си интеграция

Срещите на високо равнище на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в Сърбия и Албания завършиха. Посещенията на Екатерина Захариева в Република Сърбия и Република Албания са част от балканска обиколка. Акцент в програмата бе показване на целите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 година Основен приоритет освен на Председателството ни, само че и за държавното управление на Република България е оказването на поддръжка и поощряване на процеса на европейска интеграция на страните от района.
В Белград вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с президента на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателя на страната Ана Бърнабич, с първия заместител министър-председател и министър на външните работи Ивица Дачич, както и с министъра на правораздаването Нела Кубурович.
В Тирана вицепремиерът Захариева беседва с президента Илир Мета, с министъра на външните работи на Република Албания Дитмир Бушати и с министъра по евроинтеграцията Клайда Гьоша.
Сърбия:
След срещата със сръбския президент Вучич, Екатерина Захариева разяснява пред публицисти, че желанието на България е в действителност да бъде потребна и да помогне на страните от Западните Балкани за ясна вероятност за присъединение. Захариева разясни, че е значимо промените във връзка с правосъдната система, на върховенството на правото, на човешките права да бъдат ускорени. Според нея това са извънредно значими глави и напредъкът по тях би трябвало да бъде осезателен и забележим, с цел да може и българските европейски сътрудници да повярват в откровеното предпочитание за европейска вероятност, колкото е допустимо по-скоро.
Министър Захариева съобщи, че в лицето на България Сърбия има същински сътрудник и страна, която ги поддържа в европейското им развиване. Министър Захариева посочи, че по време на срещата са разискали и плановете, които свързват България и Сърбия. „ Защото ние не можем да чакаме да станат членове на Европейски Съюз. Един от тях е Коридор №8. Имаме обезпечени към 25 млн. евро. Имаме предпочитание в края на годината или началото на идната да стартираме публичната поръчка за избор на строител за задачите два ЛОТ-а. Те са малко над 30 км “, добави тя.
На среща със сръбския правосъдeн министър Нела Кубурович Захариева посочи, нуждата от съгласуваност сред институциите, с цел да бъдат затворени глави 23 и 24 от договарянията за Европейския съюз - " Съдебна система и съществени права " и " Правосъдие, независимост и сигурност ", които по думите на Кубурович са най-трудни за тях.
По-късно първите дипломати на България и Сърбия - Екатерина Захариева и Ивица Дачич, се схванаха да работят дружно за стимулиране на бизнеса сред двете страни. Първа стъпка в това ще е организирането на двустранен стопански конгрес в Ниш или различен южен сръбски град. Министър Захариева изрази вяра до края на годината или при започване на идната да бъде оповестена и поръчката за построяването на автомагистралата София-Калотина, с цел да стартира строителството през първата половина на 2018 година. От своя страна сръбският външен министър акцентира, че България е доста значима страна за Сърбия, а връзките сред двете страни са на високо равнище. Външните министри разискаха проблемите на българското национално малцинство в Сърбия и се договориха да бъде решен казусът с учебниците на български език и предаванията на майчин език, като вероятните разновидности са да се финансират такива излъчвания в Сърбия или български малките екрани да се включат в пакетите на локалните кабелни оператори.
Обсъдено бе и по какъв начин Западните околности да бъдат подтиквани стопански, с цел да бъдат арестувани хората там. „ Вярваме, че Европейски Съюз няма да е пълностоен и приключен без пълноправно участие на страните от Западните Балкани. Това е единствената опция за развиване, за работещи институции, мир, стопански разцвет “, разяснява министър Захариева и изрази подготвеност страната ни да показа опита и грешките си по време на нашия интеграционен развой.
Албания:
В Албания президентът Мета посрещна българския вицепремиер с думите: „ Разчитаме доста на вас и оценяваме напъните на България за разширението на Европейския съюз в Западните Балкани. Искаме да си напишем домашното по най-хубавия метод “. Захариева акцентира, че приоритет на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз е разширението на Западните Балкани и да покажем това освен на думи. „ Голям късмет за целия район е, че в границите на 2 години Съюзът ще бъде управляван от четири страни, които поддържат разширението - България, Австрия, Естония и Румъния ", добави тя.
Вицепремиерът Захариева описа, че промените си костват, защото участието ни в Европейски Съюз има директен резултат върху приходите, инфраструктурата и финансовия напредък на страната. Президентът Мета удостовери, че при последното си посещаване в София е видял огромна смяна.
Екатерина Захариева акцентира, че част от критериите, които би трябвало да покрие Албания, се отнасят до върховенството на закона, административната промяна, битката с проведената престъпност и правата на индивида. В тази връзка тя сложи въпроса и за признаването на българското малцинство в Албания. Въпреки резолюцията на Европейския парламент, призоваваща това да стане, в проектозакона на държавното управление, който следва да бъде импортиран в Народното събрание, българското малцинство не е упоменато. " Имаме обща история и мислим, че нашето малцинство може да бъде мост сред двете ни страни ", сподели Захариева.
Президентът Илир Мета даде обещание да наблюдава законопроекта в Народното събрание и да спомага за гъвкаво решение ".
След срещата си с външния министър Бушати, Захариева разяснява, че сред България и Албания няма нерешени въпроси, образец сме по тази причина по какъв начин предишното не разделя, а свързва. От своя страна Бушати благодари за поддръжката на България към Албания по пътя й към европейската интеграция. „ Между България и Албания съществува положително съдействие в НАТО, имаме и съдействие във връзка с битката против тероризма и насилствения екстремизъм. Имахме опция да разясняваме сложните промени, които сме подхванали изключително в региона на върховенството на закона, които са значими за европейската ни вероятност, свързани с възстановяване на живота в страната ни “, добави той.
Мариела РУСЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР