Пет ключови извода от срещата на върха на Г-20: „Имаме нужда от по-смели действия“

...
Срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи успя да
Коментари Харесай

Срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи успя да се противопостави на очакванията в неделя и да постигне консенсус по съвместна декларация на световните лидери, но не и без компромиси относно Конфликт в Украйна и действия по изменението на климата.

Консенсусът дойде като изненада. В седмиците, предшестващи срещата, рязко различаващите се възгледи за войната заплашваха да провалят срещата със западните нации, изискващи членовете да извикат Москва за нахлуването, а Русия да заявява, че ще блокира всяка резолюция, която не отразява нейната позиция.

Позицията на Глобалния юг в преговорите помогна да се предотврати дневният ред на Г-20 да бъде засенчен от Украйна, според руския външен министър Сергей Лавров. „Индия наистина консолидира членовете на Г-20 от глобалния юг.“

Ето пет ключови извода от двудневната среща на върха:

Африканският съюз се присъединява към Г-20

Водещите икономики от Г-20 започнаха работата през уикенда, като приветстваха Африканския съюз (АС), най-новият член на блока, който вече представлява 85 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

Индийският премиер Нарендра Моди описа този уикенд като дипломатическото пълнолетие на Индия и президентството на страната му като възможност да даде глас на нуждите на Глобалния юг.

Моди откри официалните процедури на срещата, като покани президента на АС Азали Асумани да заеме място до световните лидери с церемониалния удар на чук.

Преди събота Г-20 се състоеше от 19 държави и Европейския съюз с Южна Африка, единствената държава членка от континента.

АС в пълна сила има 55 членове, но шест управлявани от армията държави в момента са отстранени. Тя има общ БВП от 3 трилиона долара с около 1,4 милиарда души.

„Различни възгледи“ за Украйна

Лидерите на Г-20 са дълбоко раздразнени по войната в Украйна след инвазията на Москва миналата година, като руският президент Владимир Путин пропусна изцяло срещата на върха, за да избегне политическото недоволство.

Изправена пред перспективата за голямо дипломатическо неудобство, домакинът Индия притисна членовете да се споразумеят за общо изявление, което смекчи предишното й осъждане на войната.

Г-20 осъди използването на сила за териториална печалба, но се въздържа от директна критика на Русия по име.

„Имаше различни гледни точки и оценки на ситуацията“, се казва в изявлението на лидерите.

Говорителят на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко разкритикува изявлението, като каза, че Г-20 „няма с какво да се гордее“.

Климатични провали

Лидерите не успяха да се споразумеят за постепенно премахване на изкопаемите горива, въпреки доклада на ООН ден по-рано, който смята, че изтеглянето е „незаменимо“ за постигане на нулеви нетни емисии.

Страните от Г-20 представляват около 80 процента от глобалните емисии и невъзможността да се споразумеят за постепенното премахване е облак над ключов кръг от дискусии за климата, които ще започнат през ноември в богатите на петрол Обединени арабски емирства.

„Имаме нужда от по-силни и по-смели действия от страна на лидерите“, каза Мадхура Джоши, старши сътрудник в климатичния мозъчен тръст E3G.

Но за първи път Г-20 подкрепи целта за утрояване на глобалния капацитет за възобновяема енергия и се позова на необходимостта емисиите да достигнат пик преди 2025 г.

Той също така призна, че ограничаването на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт) ще изисква намаляване на парниковите газове с 43 процента до 2030 г. спрямо нивата от 2019 г.

„Пътищата на подправките“ и израелската нормализация

Широк алианс – включително Съединените щати и Саудитска Арабия – разкри амбициозни планове за създаване на модерен Път на подправките, свързващ Европа, Близкия изток и Индия.

Ако инициативата се осъществи, тя ще създаде железопътни линии, пристанища, мрежи за електричество и данни и тръбопроводи за водород в целия Близък изток в противовес на пищните китайски разходи за инфраструктура, което потенциално ще ускори търговията между Индия и Европа с до 40 процента.< /p>

Плановете също се рекламират като средство за подпомагане нормализиране на отношенията между Израел и арабските държави от Персийския залив.

Индия или Бхарат?

От дни Индия гъмжи от слухове, че официалното използване на английското име на страната ще отпадне.

Моди даде най-големия сигнал досега за потенциална промяна във встъпителното си обръщение към срещата на върха, седнал зад табелка с името на страната, надписана с „Бхарат“, дума, пропита с индуски религиозен символизъм и датираща от древните писания.

Индия и Бхарат са официални имена на страната според нейната конституция.

Членове на хиндуистката националистическа партия на Моди водят кампания срещу използването на по-известния псевдоним Индия, който има корени в западната древност и е наложен по време на британското завоевание.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР