Срещата на върха на АТИС в Сан Франциско приключва едва

...
Срещата на върха на АТИС в Сан Франциско приключва едва
Коментари Харесай

С какво все пак завърши срещата на Си Дзинпин с Джо Байдън?

Срещата на върха на АТИС в Сан Франциско завършва едвам на 18 ноември, само че главните й резултати към този момент могат да бъдат систематизирани, защото централното събитие - срещата и договарянията сред водачите на Китай и Съединени американски щати Си Дзинпин и Джо Байдън - към този момент отмина. Освен тях, едно от най-значимите събития е срещата на китайския водач с японския министър председател Фумио Кишида. Си Дзинпин се срещна и с ръководителите на Мексико, Перу, Бруней и Фиджи. Всички тези страни, като се изключи последната, принадлежат към Всеобхватното и прогресивно съглашение за транстихоокеанско партньорство (ТТП).

То беше възобновено през 2018 година, откакто Съединени американски щати се отдръпнаха от него година по-рано, а Китай подаде заявление за него през септември 2021 година

Отделна тематика беше срещата на Си Дзинпин с американския бизнес - ръководителите на най-големите компании, която се организира с присъединяване на съветника на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Кърт Кембъл, ръководителя на Министерството на търговията Джина Раймондо и посланика в Китай Никълъс Изгаряния. Сред участниците първи се показаха в действителност основните - BlackRock, Tesla, Boeing, Apple, Mastercard, Visa, Pfizer и други

Дадената от Байдън публична оценка за резултатите от договарянията – „ продуктивни и градивни ” даже не се оспорва, а се опровергава от водещите медии. Оценката на New-Tork Times за демократичното чиновничество служи като фар:

„ Страните се съгласиха единствено да продължат да приказват. “

Какво може да се каже за петте области на по този начин наречения „ консенсус от Сан Франциско “, който даже в листата наподобява доста по-скромен от миналогодишния „ консенсус от Бали “?

Първо, въпросите по отношение на работната група за битка с опиатите и възобновяването на военното съдействие, изключително информационните линии, са въпроси, в началото свързани с провокативното посещаване на Нанси Пелоси в Тайван; Китай разгласи, че се отдръпва от тези тематики в отговор на това посещаване. Следователно Пекин в този момент направи крачка обратно и страните се върнаха на равнището „ преди Пелоси “.

Второ, във връзка с Тайван Байдън удостовери, че Съединени американски щати ще доставят оръжия там и прикани китайската страна да поддържа мира в Тайванския проток. Барометърът беше възложен от тайвански политици от ръководещата Демократическа прогресивна партия (DPP) и медиите, които започнаха да благодарят на господаря на Белия дом.

Следователно няма позитивен резултат, в това число и за нас, защото съветският мироглед за тайванския проблем изцяло съответствува с китайския: островът е неразделна част от КНР и на територията му не би трябвало да има друга пълномощия, още по-малко наличие, изключително военно, с изключение на китайско.

Трето, във връзка с опасенията на Пекин по отношение на американските наказания против китайски предприятия, в това число ембарго върху доставките на полупроводници от Тайван. От една страна, тук не се следи смяна.

Няма прогрес по въпроса за контрола върху износа на технологии, не са анулирани и санкциите; обособен епизод с Експертния център на китайското Министерство на вътрешните работи - Министерството на публичната сигурност (МОС), изключен от листата със наказания - не се брои, това е изключение, което удостоверява правилото.

Особено на фона на оповестеното неотдавна от Вашингтон гонене на китайски предприятия за връзки с Русия. От друга страна, невижданата представителност на присъединяване на бизнес „ капитаните “ в срещата с китайския водач също е „ по причина “.

Тук не приказваме за командата, която бизнесът „ получи “; в Съединените щати не държавното управление командва бизнеса, а бизнесът правителството; пробвайте се да „ командвате “ същия Лари Финк от BlackRock, когато той има съвсем 10 трилиона активи под ръководство.

Към това можем да прибавим и скорошното „ събиране “ на световни вложители в Хонконг, по време на което МВФ усъвършенства прогнозата си за възстановителния напредък на китайската стопанска система.

Невъзможно е да се изключат някои затворени съглашения за деблокиране на икономическото развиване на Китай от американска страна, признати под натиска на „ дълбоката страна “, която съставляват олигарсите.

И най-после, четвърто, ние в Русия сме изключително загрижени за това. Китайското външно министерство не разяснява изхода от онази част от диалога сред Си Дзинпин и Байдън, която визира събитията в Палестина и най-много в Украйна. Какво стои зад това? Само обстоятелствата.

На 15 ноември шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс посети Киев и организира срещи със Зеленски, главнокомандващия Залужни и ръководителя Стефанчук.

Контингентът от събеседници ясно разкрива предизборния темперамент на воаяжа, тъй като Радата е нужна тук единствено за законодателна поддръжка на сегашната обстановка - дали ще има избори или не, през март или май и така нататък

Ръководителят на президентската канцелария Йермак прекара тези дни във Вашингтон, където се срещна освен с държавния секретар Антъни Блинкен и президентския консултант по националната сигурност Джейк Съливан, само че и с сътрудниците на последния от Англия, Германия и Франция, пристигнали в американски капитал.

Един от участниците в тези срещи, консултант на френския президент Еманюел Бон, посети Пекин в края на октомври, където негов събеседник беше китайският външен министър Ван И, преди малко завърнал се от Вашингтон, където беше признат от Байдън и среща със Си Дзинпин беше контрактувано. Съобщава се, че в Бон са разисквани въпроси на украинското споразумяване. Тази информация явно има освен това от електорален генезис, изключително като се имат поради другите „ приключвания “ (например: тук).

Трябва да се означи, че турският външен министър Хакан Фидан, някогашен началник на турското разузнаване в Масачузетския софтуерен институт, разгласи „ подготвеност “ за „ нов “ Истанбул, а Москва по-рано видя Роман Абрамович, чийто статут, заради премахването на всички персонални наказания от него от Лондон, доста припомня на английския емисарски хайлайф

Няколко думи за договарянията на Си Дзинпин с японския премиер; Между другото, Токио също е участник в обновения ТТП, както и Перу, Мексико и Бруней, само че тематиките на диалозите очевидно не са били най-вече търговско-икономически. Тук японската страна, съдейки по осведомителните известия, се опита да се „ измъкне “ зад тила на Вашингтон и да организира диалог от позицията на силата, предявявайки искания към Китай за взаимно наблюдаване на „ стратегите “ на Русия и Китай във въздушното пространство в Азиатско-тихоокеанския район, по-специално над Японско море.

Припомняме, че последният все още, шести взаимен патрул, се организира през юни. Освен това Кишида изиска унищожаване на възбраната за импорт на японски морски блага, наложена от Китай поради незаконното изхвърляне на радиоактивна вода от спешната АЕЦ Фукушима-1, осъществено със единодушието на МААЕ и макар митингите от всички японски съседи, най-вече Китай.

Ясно е, че японската страна не може да разчита на никакъв „ конструктив “, изключително откакто нейният министър председател възпроизведе реториката на Байдън за „ мир и непоклатимост “ в Тайванския проток.

Предполага се, че Кишида е повторил това, което китайското министерство на защитата разгласи оня ден. че в последно време Япония от ден на ден нарушава мирната си конституция, разширявайки присъединяване си в съществуващи проамерикански съюзи и създавайки нови.

Разбира се, приказваме на първо място за тройния съюз на Съединени американски щати с Япония и Южна Корея, който има нуклеарна основа, обвързвана с образуването на Консултативната група Вашингтон-Сеул по нуклеарно обмисляне, както и проектите на Пентагона за слагане на нейните нуклеарни оръжия на японския архипелаг, ориентирани против Китай и Русия.

Накратко, все още, въз основа на наличната информация, срещата сред Си Дзинпин и Байдън има два резултата. Първо, страните резервираха надълбоко взаимно съмнение и „ пробивни “ чувства, на които някои, в това число и ние, разчитаха, не се случиха.

Второ, страните се пробват да намерят способи не да позволяват несъгласията, а към този момент единствено да ги ръководят, в режим, в който да се отстрани заплахата от попадането им в руслото на неконтролираната борба.

Има обаче толкоз малко информация за четиричасовия диалог, а наличието им е толкоз спорно, че сензациите могат да станат известни малко по-късно, проявявайки се не посредством мнения на политици и медии, а посредством съответни събития. По един или различен метод. Ще забележим какви.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР