Срещата на Г-20 в Хамбург този месец показа, че западните

...
Срещата на Г-20 в Хамбург този месец показа, че западните
Коментари Харесай

Как Путин предизвика ренесанс в армиите на Европа и САЩ

Срещата на Г-20 в Хамбург този месец сподели, че западните страни към момента се пробват да намерят тактика против хипотетичната съветска интервенция в политиката и хакерските офанзиви против изборите. Зад кулисите обаче американските и европейските военни са по-ефективни в акомодацията си към дейностите на президента Владимир Путин и новата нападателна военна теория на Москва.

Минаха повече от три години, откогато войната на Русия в Източна Украйна промени метода, по който западните страни гледат на един спор. Резултатът е на път да революционизира американските и европейските въоръжени сили, както направиха и боевете в Ирак и Афганистан.

Този развой е към момента в зародиш. При все това сухопътни войски, бойни самолети и кораби от водещи натовски страни - най-много Съединени американски щати - към този момент имат непрекъснато наличие в огромна част от територията на Източна Европа. И макар всички безпокойства по отношение на вероятните връзки на президента Доналд Тръмп с Русия и насилствено поетия ангажимент към член 5 на НАТО американски военни и висши дипломати твърдо акцентират уговорката на Америка към европейската сигурност.

Основният приоритет на НАТО е да пази най-уязвимите северни и източноевропейски страни, най-много балтийските страни Естония, Латвия и Литва, които в миналото бяха част от Съветския съюз, а в този момент са в западния алианс.

Това лято НАТО води в Северния Атлантик военни учения за битка с подводници и електронна война с потреблението на съвременна техника, съвсем всеки ден прави полети с разследващи самолети в Балтийския район, а от Черно море до Арктика са проведени поредност от военни маневри.

Внезапното и съвсем безкръвно анексиране на украинския съветски говорещ Кримски полуостров сграбчи вниманието на Европа. С още по-голяма мощ това важи за кървавата война в района на Донбас в Източна Украйна, където подкрепяни от Русия сепаратисти оповестиха Донецка и Луганска национална република през 2014 година.

За тамошното население резултатите са опустошителни. По оценки на Организация на обединените нации над 2700 цивилни са измежду десетте хиляди убити от април 2014 година Над 1.6 милиона души в зоната на спора са избягали от домовете си. Жертвите са, несъмнено, същите тези съветски говорещи украинци, на които Москва споделя, че се пробва да помогне. При все това Украйна даде опция на Путин да възвърне репутацията на

Русия като съществена международна мощ

Това положение на нещата отива надалеч зад съзнателно неразбираемите съветски тактики на осведомителна война и хибридна борба, които тревожат мнозина западни анализатори от 2014 година насам. Русия към момента не желае да признае, че е употребила стандартни сили в Украйна, само че доказателствата на терена са непреодолими.

Когато стартира войната в Украйна, въоръжените сили на страната използваха създадени от Съединени американски щати военни техники, употребявани против релативно по-слабите във военно отношение бунтовници в Ирак и Афганистан. Тези тактики се оказаха пагубни, изключително за бронетранспортьорите, откакто съветската артилерия употребява дронове и други съвременни средства за наблюдаване и разузнаване, с цел да нанесе ужасяващи загуби в жива мощ и техника.

Руските хакерски атаки и електронно заглушаване също извадиха от строя доставеното от Запада съоръжение, в това число дроновете, считани от Вашингтон за последната дума на технологията в тази област. Ефективността на употребяваната от Москва техника шокира стратезите в Съединени американски щати, доста от които бяха почнали да имат вяра, че бунтовници като тези в Ирак, Афганистан и Либия са единствените врагове, с които би трябвало да се конфронтират.

Сега западните военни са изправени пред предизвикването да измислят ефикасни контрамерки против дейностите на Русия в Европа, като по едно и също време се усъвършенстват въз основата на уроците, научени от триумфа на подкрепяната от Съединени американски щати иракска военна акция в Мосул и победоносните дейности против бойци в Сирия, Сомалия и Нигерия.

Фотогалерия: Десантът на НАТО в Безмер >

Това от своя страна води до напрежение по въпроса за заделяне на запаси. Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили подаде оставка в сряда в символ на неодобрение от съкращаването на разноските за защита. Военни от Съединени американски щати и други страни не престават да пробват да балансират сред още по-скъпи съвременни въоръжения като многофункционалния изтребител Ф-35 и пари за персоналния състав и образованието.

Повечето от планирането се върти към намирането на способи за противопоставяне на така наречен теория " Герасимов " на Русия, която се концентрира повече върху политически интервенции, в сравнение с върху стандартни военни борби. Но западните стратези още веднъж слагат акцент и върху класическата тактика за военно въздържане в стила на студената война, целяща да убеди Москва, че

рискува прекалено много, в случай че нападне член на НАТО

През последните три години Москва нападателно употребява опасността за директни военни дейности - както стандартни, по този начин и нуклеарни - с цел да сплашва други страни. Планираните през септември огромни военни учения ще бъдат следващия образец за това. Но Путин може да се простреля в крайници.

Западните плановици считат, че за Москва ще бъде по-трудно да извърши каквото и да е нахлуване в този момент, в сравнение с единствено преди няколко години, и че колкото повече Путин дрънка оръжие, толкоз по-вярно е това. Силите на Москва може да надвишават броя на натовските военни в региона, само че алиансът се надява, че в този момент има задоволително наличие там, с цел да може Москва да осъзнае, че не може да се надява да нахлуе в страна от НАТО, без да провокира по-голяма война.

Всяка от страните схваща, че всеки подобен спор може да се трансформира в нуклеарен. Германия, която последователно усилва военните си разноски, тъй че да доближат два % от нейния БВП, каквато е набелязаната от НАТО цел, ясно изрази визията си, че дейностите на Русия в Украйна трансформират разпоредбите на играта. Германските военни в този момент бързат да възстановят уменията си в подценявани области като наземно основаната противовъздушна защита и инженерните войски. Те също по този начин работят по-тясно с други европейски съдружници.

Фотогалерия: "Победата " на НАТО на "Ново село " >

Все по-голям брой западни стратези считат, че Путин се надява, че съветската агитация и напъните за внасяне на политически ерес могат в последна сметка да причинят разпадането на НАТО и на Европейския съюз. Малцина намират това за евентуално, само че най-уязвимите от Русия страни като балтийските страни и Финландия въпреки всичко вземат някои ограничения.

В случай на настъпление се възнамерява огромна част от войските им, най-вече наборниците, да се изтеглят в планините и да нанасят изненадващи удари против съветските бойци. В допълнение няколко скандинавски и европейски страни - Швеция, Финландия, Норвегия, Холандия, Естония, Латвия Литва и Дания - последователно се сплотиха за сформирането на ръководени от Англия общи експедиционни сили за отбрана на балтийските страни. Това значимо по бройка стабилно формирование ще може да съществува даже в случай че се изпари задължението на НАТО и Съединени американски щати към Европа.

Това може да не е задоволително за прекъсване на изненадващо съветско нахлуване против част от територията на НАТО, само че то евентуално ще ускори уговорката на Европа за отбрана на останалата част от територията си. Факт е, че през днешния ден Европа е по-добре предпазена от по всяко време през последните десетилетия. Ако Русия се усеща застрашена от това, Путин би трябвало да се сърди единствено на себе си. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР