Среща в община Минерални бани с настанени на територията й

...
Среща в община Минерални бани с настанени на територията й
Коментари Харесай

Oбластният управител на Хасково проведе среща в община Минерални бани с украинци

Среща в община Минерални бани с настанени на територията й украински жители организира регионалният шеф на Хасково Катя Панева. На път за там тя се срещна със фамилията от Украйна, което има три деца, чака и четвърто напълно скоро. То продължава да е на територията на град Хасково, само че се реалокира в друго жилище. Майката е в положително общо положение, като със брачна половинка си показа, че все още нямат нужда от спомагателна помощ.

В срещата в Минерални бани се включиха адв. Тодор Ташев, както и домакинът и кмет на общината Мюмюн Искендер. Участва още представител на Дирекция „ Бюро по труда “. Амбицията бе да се изясни на хората какви права имат и какви стъпки би трябвало да подхващат, до момента в който са на българска територия. Междувременно, по-рано през днешния ден в Областна администрация – Хасково се организира съвещание на Кризисния регионален център, който координира и спомага за организацията по приемането на бягащи от войната жители на Украйна.

От 21 март работят статутът за краткотрайната протекция. Тя дава достъп до здравни грижи, до персонален доктор, обществени услуги, до пазара на труда. Най-важното в този статут е, че във всеки един миг непознатите жители могат да напущат България, да изискат краткотрайна протекция в друга страна и в случай че решат, отново да се върнат в България.

Другият статут е филантропичният. При него особено е, че до момента в който тече процедурата по него, би трябвало да завърши в съответната страна, в тази ситуация, България. След това получилите го жители могат да пътуват до други страни.

Временната протекция се дава за период от година, след което може да се удължава с 6 месеца. При филантропичния се издава българска персонална карта, като непрекъснато пребиваващ. До 31 март украинските жители би трябвало да решат дали да изберат един от двата статута или ще останат 3 месеца като туристи.

Временният статут дава опция, в случай че украински жители решат да останат, да потърсят реализация в България. Той непосредствено им дава достъп до пазара на труда. На уеб страницата на Агенцията по заетостта е качена анкета на украински език, посредством която могат да заявят това, попълвайки въпросник. След това може да мине и по-дълъг интервал, като концепцията е, че през това време ще са в системата, до момента в който се търсят работодатели.

Към днешна дата 51 500 са останалите на българска територия украински жители. Към 22 април данните са, че в РПЦ – Харманли има 40 дами, 30 деца и 3 мъже.

На територията на област Хасково украинците са 277 – 143 в хотели и 134 в частни домове. Организирано е подаването за краткотраен статут в районните ръководства в Хасково и Свиленград. В съответните служби се издават така наречен персонални номера на чужденци. 25 индивида са подали документи за регистрация. На 15 от тях е публикуван персонален номер. Останалите са под 14 години и техните номера се вписват в картите на родителите.

7 са подадените заявки за деца да учат в учебни заведения. Сред условията е на децата да бъде взета проба за полиомиелит. За записване на деца в детска градина 3 са настояванията, които също би трябвало да преминат посочената здравна процедура.

Над 130 са даренията към Българския червен кръст. Кампанията продължава, с присъединяване и на огромни вериги магазини. Работата с доброволци също продължава.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР