Среща на върха на БРИКС: Как расте влиянието на Китай и Русия в Африка

...
Най-богатата квадратна миля в Африка е домакин на голяма международна
Коментари Харесай

Най-богатата квадратна миля в Африка е домакин на голяма международна среща на върха тази седмица със смесица от гордост, облекчение, и нотка на безпокойство.

Сандтън - лъскав банков квартал в покрайнините на все по-разрушаващия се град Йоханесбург в Южна Африка - е мястото за последната среща на Група БРИКС, амбициозен, но аморфен блок от държави (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), обединени от желанието да се противопоставят на предполагаемото господство на Запада в глобалните дела. Десетки други нации се редят на опашка, за да се присъединят.

Настоящата вълна на облекчение, която се усеща тук, в Южна Африка във връзка с БРИКС, може да се обясни с неотдавнашното решение на президента Владимир Путин да стои далеч от върха.

Ако той настояваше да дойде, Южна Африка най-накрая щеше да трябва да изясни позицията си дали ще изпълни международното си задължение да арестува руския лидер за предполагаеми военни престъпления в Украйна.

Пестени от това неудобно предизвикателство, южноафриканските служители сега се наслаждават на ролята си на домакин – гордо пълнят входящите кутии на журналистите с поток от имейли за закуска на БРИКС срещи, търговски панаири, общински диалози и други подобни.

Тази необичайна степен на официален ентусиазъм служи за някои наблюдатели, за да подчертае колко далеч и бързо изглежда тази страна да се отдръпне от Запада, не само към по-многополюсен свят, но твърдо към Китай и, в по-малка степен, към орбитата на Русия.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР