Среща ЕС - Западна Балкани Македонските българи да бъдат вписани

...
Среща ЕС - Западна Балкани Македонските българи да бъдат вписани
Коментари Харесай

Пишем протокол с 6 точки със Скопие

Среща Европейски Съюз - Западна Балкани
Македонските българи да бъдат вписани в конституцията на РСМ

Заев и Пендаровски да скъсат с македонизма и омразата към България

Върху двустранен протокол с 6 точки работят София и Скопие. Документът би трябвало да е подготвен при започване на ноември, заяви президентът Румен Радев, който бе в Бърдо, Словения за срещата Европейски съюз - Западни Балкани.

В рамките на форума президентът организира две срещи с македонския министър председател Зоран Заев в разнообразни формати. Единият от тях бе по самодейност на немския канцлер Ангела Меркел и в нея взе участие и френският президент Еманюел Макрон.

“В момента работим върху 5+1 съществени точки. Очакваме двустранният протокол да бъде подготвен при започване на ноември. Очакваме той да бъде съответно оценен, да се съпостави с националната рамкова позиция - по какъв начин удовлетворява нашите условия, какви са писмените гаранции за България, тъй като разберете, ние имаме подписан Договор за другарство, добросъседство и съдействие от 4 години, само че няма напредък. Това, което ни интересува отбраната на правата на македонските българи - нямаме напредък. Ние нямаме едно главно нещо - учебниците за децата. Тези учебници не би трябвало да водят до втълпяване на ненавист от най-ранна възраст. Изключено е това да стане”, съобщи Радев след срещите.

По думите му се работи в две посоки. “Всяка от шестте точки съдържа краткосрочни решения, които би трябвало да бъдат изпълнени изрично преди началото на договарянията. И дълготрайни решения, които би трябвало да бъдат изпълнявани, следени, следени в целия преговорен развой. Това е комплицираната материя и аз чакам там ние да имаме напредък. От това зависи и ние да кажем “да” за начало на договарянията, само че аз не мога да отговоря преди да видя какво тъкмо ще бъде изписано. Мен ме интересуват наложителните неща, които би трябвало да бъдат свършени до началото на договарянията, с цел да кажем “да”, съобщи Радев.

По думите му македонците би трябвало да признаят историческата истина, по този начин както го направиха във връзка с Гърция. Той изиска македонските българи да бъдат вписани в конституцията на РСМ.

Президенjът чака от премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и от президента Стево Пендаровски смели и ясни решения да “скъсат дефинитивно с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма и омразата към България”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР