Средновековният манастир край Дебелец възстанови дейността си преди две години,

...
Средновековният манастир край Дебелец възстанови дейността си преди две години,
Коментари Харесай

Манастир край град Дебелец си върна икона, открадната преди четвърт век

Средновековният манастир край Дебелец възвърне активността си преди две години, откакто десетилетия е бил трансфорат в център за душевноболни, където монасите и пациентите са делили общи пространства. През 1997-а година огромна част от иконите в църквата на манастира " Свети Архангел Михаил " са били откраднати, измежду тях и е била и иконата на св. Йоан Предтеча, описа йеросхимонах Димитрий Зографски, пред БНР.

" Дълги години не се е знаело къде са тези икони, нямало е и по какъв начин да се търсят, до момента в който тъкмо, когато става това възобновяване на храма, ето това е чудото – че без действително ние да търсим тази икона, тя се появи, поради това, че има усърдни хора, усърдни вярващи “, споделя той.

Иконата е открита от младия преподавател по история и спомоществовател на манастира Йордан Райков:

" Сърфирайки из интернет, в един аукцион ми попадна икона, която ми е позната като осъществяване и като жанр. В съпоставяне с истинските тук икони размерът също съответства. Впоследствие реставраторите, които реставрираха истинския иконостас, потвърдиха, че тази икона фактически в миналото е била на мястото си ", уточни той.

Манастирът " Свети Архангел Михаил " край Дебелец към момента се възвръща, а в празничните дни в неговата черква се правят богослужения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР