Среднодневни превишения от три пъти над нормата за фини прахови

...
Среднодневни превишения от три пъти над нормата за фини прахови
Коментари Харесай

Столичани дишаха въздух с прах три пъти над нормата

Среднодневни превишения от три пъти над нормата за фини прахови частици бяха регистрирани през почивните дни в София. Часовите стойности в неделя посочваха замърсяване над прага от 50 микрограма на куб. метра. Високи равнища на праховите частици се записват още от средата на предходната седмица, а за идно замърсяване предизвестиха от общината. Въпреки това кметът Йорданка Фандъкова не разгласи зелен билет от 1 лев за пътешестване в столичния градски превоз.

От локалната власт единствено приканиха хората да употребяват градски превоз вместо колите си и да сменят метода си на отопление, в случай че употребяват дърва и въглища. Ще се вършат и инспекции за нерегламентирано горене на боклуци от екипи на Столичния инспекторат, както и инспекции на строителни и търговски обекти и горене навън.

От фейсбук Фандъкова прикани хората да аплайват по общински планове за замяна на отоплението си с по-екологично. По тях ще се обезпечава безвъзмездна промяна на старите печки с по-екологични други възможности като печки на пелети, газ, ток или парно.

" През зимата към 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла то се задържа в приземния пласт и заради котловинния темперамент на релефа на София мъчно се разсейва ", изясни Фандъкова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР