Средно училище Христо Ботев“ в град Септември е пилотно за

...
Средно училище Христо Ботев“ в град Септември е пилотно за
Коментари Харесай

Програма „Киберзащитници“ започва в СУ „Христо Ботев“ в Септември

Средно учебно заведение „ Христо Ботев “ в град Септември е пилотно за страната ни по стратегия „ Киберзащитници “, оповестяват от образователното заведение. Работата по нея стартира от този месец. Товя стана ясно по време на втория интернационален конгрес „ Заедно против кибертормоза на деца “, извършен в края на февруари от Българска академия за сигурност и „ Стандарт “ под патронажа на вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

В пилотното школо към този момент са извършени образования по тематиката на педагогическите експерти и на деца от 4. до 8. клас. Потърсена е и противоположна връзка. Учениците дефинират получените познания като потребни и значими, разяснява директорката на учебното заведение Галина Дишкова. Подрастващите споделят, че в този момент е усещат по-сигурни, когато употребяват цифровите платформи. Мнението на педагозите пък е, че такова образование би трябвало да се организира и с родителите.

Темата „ Киберсигурност ” е необятно коментирана, само че обстоятелствата демонстрират, че има още какво да се направи в областта на образованието. Учениците прекарват немалка част от свободното си време в онлайн среда, което от една страна улеснява ежедневните им действия и просветителния развой, само че от друга има обстановки, в които те би трябвало да вземат рационални решения по какъв начин да се предпазят от заплахите в Интернет.

В интернационалния конгрес са взели участие още зам.-министърът на образованието доктор Емилия Лазарова, зам.-председателят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в Народното събрание Мюмюн Мюмюн, зам.-кметът на София, ръководителят на Държавната организация за протекция на детето, шефът на дирекция „ Киберсигурност ” в Национална следствена работа, шефът на дирекция „ Киберсигурност ” в ГДБОП, Кристина Де Бройн - представител на УНИЦЕФ за България, свещеник Арсений - викарий на пловдивския митрополит Николай, началникът на РУО-София-град, в.и.д. шеф на РУО-Пазарджик Ружа Семерджиева и др.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР