Средният успех по български език и литература от националното външно

...
Средният успех по български език и литература от националното външно
Коментари Харесай

МОН публикува резултатите от матурите за 7 клас по БЕЛ и математика

Средният триумф по български език и литература от националното външно оценяване е съпоставим с този през предходната година – 53,63 точки от най-много 100 през 2022 година по отношение на 53,83 през 2021 година Тазгодишните резултати по математика пък бележат спад за първи път от 2019 година насам. Средният резултат е 35,32 точки при най-много 100, по отношение на 37,94 точки през предходната година.Това сочат резултатите от изпитите, които МОН разгласява през днешния ден.

Сред районите с най-голям междинен брой точки и по двата предмета още веднъж са София-град, Варна и Смолян. Най-нисък е междинният резултат в Сливен, Видин и Силистра, като през тази година към тях се причислява и Монтана.



Максималният брой от 100 точки и по двата предмета са постигнали трима възпитаници - толкоз, колкото и през миналата образователна година. В съпоставяне с 2020-2021 година обаче е намалял броят на учениците, които имат 0 точки и по двата предмета. Сега те са 33 възпитаници, а преди година са били 44.



Изводите

По български език и летартура близо 70% от седмокласниците схващат това, което четат. Почти 60% от тях разчитат и внушенията на откъс от изучавана литературна творба. Около половината обаче се затрудняват да извличат информация от накратко показани данни – в таблица или диаграма, а не в обвързван текст.

Седмокласниците се оправят по-добре със дилемите с избираем отговор, допълват от МОН. Над 80% от учениците нямат проблем с откриването на синоним на дадена дума и разпознават типа на местоимение. Повече от 70% от тях обаче не съумяват да дефинират обещано изречение по състав.

При дилемите със свободен отговор най-трудни за децата са глаголните времена и преобразуването на обособена част в подчинено изречение. Всеки четвърти възпитаник е получил оптималния и към оптималния брой точки на задачата, свързвана с коригиране на неточности в текст.

Около две трети се ориентират в изучавани произведения във връзка с род, претекст, герои, облици. Малко над 40% не съумяват да свържат воин от изучена творба със съответната му характерност.

Преразказът на описа „ Талисманът “, поради който множеството въпроси на родители провокира МОН да отговори по какъв начин е определен текста, като цяло не е затруднил седмокласниците, сочат от ведомството. Учениците демонстрират умения за построяват текст, въпреки че не всеки път предават наличието в детайли. Все още има възпитаници, които се затрудняват при използването на разпоредбите на книжовния език. Наблюдават се проблеми и с графичното оформяне на текста.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР