Средният размер на необслужваните задължения у нас намалява с 15%

...
Средният размер на необслужваните задължения у нас намалява с 15%
Коментари Харесай

30-годишните добре образовани мъже са най-честите длъжници

Средният размер на необслужваните отговорности у нас понижава с 15% по отношение на 2016 година Това демонстрират данните от изследване на Асоциацията на колекторските организации в България, заяви News.bg.

За съпоставяне през 2016 година междинният размер на дълга е бил 912 лева, до момента в който през 2017 година - 775 лева Средният дълг е под междинната работна заплата, която се регистрира в страната по данни на Национален статистически институт - 1095 лева

Проучването обгръща обработваните задължения от всички компании, членове на асоциацията, които съставляват 80% от бранша.

" Хората стартират да теглят кредитни средства за по-добър и първокласен живот ", съобщи Алексаднър Грилихес, заместник-председател на АКАБГ.

Профилът на длъжника се утвърждава трайно като млад мъж, под 30-годишна възраст, добре просветен и нормално на трудов контракт. Обикновено са зодия лъв или стрелец, които са надценили своите благоприятни условия.

Обичайно това е човек, който неотдавна е почнал първата си непрекъсната работа и не е решил вярно съотношението сред приходите и разноските си. Разместване има обаче при териториалното систематизиране.

Най-добре управляват заплащанията си жителите на София, Пловдив и Варна. Най-много неточни платци има в Бургас, Стара Загора и Русе.

Банките още веднъж заемат първо място измежду възложителите, само че делът им понижава по отношение на миналата година и за 2017 година съставлява 41,59%.

Бързите заеми изместват телекомуникационните артикули и доближават малко над 30% от задълженията, отработвани от колекторските организации.

Отчетлив растеж има и при лизингите, които към този момент надвишават 4% от предоставените отговорности.

Статистиката на АКАБГ сочи, че има понижаване на изкупените отговорности. През 2017 година изкупените задължения се намаляват с 14,2%. През миналата календарна година трансферираните към колекторските организации необслужвани заеми са били в размер на 772 млн. лева, до момента в който година по-рано са достигали 900 млн. лева

Нараства доста броят на предоставените случаи от 1,8 млн. на 2,6 млн., което съответствува с броя на работещото население.

За тези пет години успяхме да покажем, че сме по-скоро на тяхна страна. Събиранията на вземания са мъчителна тематика. Но имаме голям прогрес.

Потребителите към този момент знаят повече, а по-запознатият консуматор по-малко задлъжнява, регистрират от АКАБГ.

На пазара на междуфирмени отговорности се регистрира двоен спад на размера на предоставените вземания по отношение на 2016 година Най-съществени остават проблемите в областта на търговията на едро и дребно и на строителството.

Кредиторите доста по-охотно продават и задълженията си към компании. В не малко случаи фирмените отговорности са обезпечени с даден вид парцел. Това е наклонност, която ще продължи и през 2018 година, съобщи Райна Миткова, ръководител на асоциацията.

В бранша на туризма платежоспособността се усъвършенства спрямо миналата година. При производството се следи засилен надзор на заплащанията, вследствие на което равнищата на задлъжнялост се задържат.

Основните аргументи за финансовите усложнения на компаниите остават липса на превантивни ограничения като застраховки на вземанията, неприятно ръководство на ликвидността и невисок размер на европейско финансиране.

През предходната година бизнесът е чакал 28 дни да получи вземанията си.

Информационната акция " Мисия платено " е ориентирана към възстановяване на финансовата просвета в страната.

Основните начинания са свързани с справочник на длъжника, който е оповестен на страницата на самата акция. В него се съдържат на практика препоръки какво да прави човек, когато изпадне във финансови усложнения.

Първата самодейност е към най-младите - учениците и младежите във Facebook. За тях бе шокиращо, когато ги накарахме да си опишат разноските за снимане на видео. Децата в София знаят доста по-малко за това от кое място идват парите, тъй като просто получават.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР