Средният брой отработени часове на човек седмично продължава да намалява

...
Средният брой отработени часове на човек седмично продължава да намалява
Коментари Харесай

В кои икономически сектори и региони в света работната седмица е най-дълга и най-къса

Средният брой отработени часове на човек седмично продължава да понижава в международен мащаб и в този момент е 43,9 часа на седмица. В същото време, съгласно изчисленията на Международната организация на труда (МОТ), повече от една трета от работната мощ в света (35,4%) работи повече от 48 часа седмично - най-вече в страните от Южна и Източна Азия. Това се споделя в разбор на " Комерсант ", на основата на отчета на МОТ.

Секторите на стопанската система с най-дълга работна седмица са търговията, превозът и известията, както и (някои видове) произвеждане. Въздействието на Covid-19 върху междинното работно време беше кратковременно, като по калкулации на МОТ, през първото тримесечие на 2022 година световните общи отработени часове са били единствено с 2% под равнищата преди пандемията.

Авторите на отчета на Международната организация на труда " Работното време в другите страни " означават, че от края на 1800 година броят на отработените часове понижава в множеството развити страни - съвсем на всички места той е понижен наполовината - от 3000 часа на човек годишно до към 1500 часа приблизително.
 За въвеждане на 4-дневна работна седмица, в Испания дават до 150 000 евро на дребни компании
За въвеждане на 4-дневна работна седмица, в Испания дават до 150 000 евро на дребни компании

Целта е да усъвършенства продуктивността и салдото сред професионалния и персоналния живот

В разрастващите се страни това евентуално става доста по-бавно, само че за тях няма точна статистика, означават от МОТ. Наличните данни за Бразилия да вземем за пример демонстрират, че от 50-те години на предишния век, броят на отработените часове годишно в страната е намалял от 2000 на 1700 часа на човек. В Индия и Китай тази цифра остава на практика непроменена от 1970 година насам и към момента е над 2000 часа.

Преди пандемията междинният за света брой отработени часове беше 43,9 часа на седмица. Страните от Южна (49 часа) и Източна Азия (48,8 часа) работят най-дълго. Най-кратко се работи - в Северна Америка (37,9 часа), в Европа и Централна Азия (по 38,4 часа седмично).

Припомняме, че съгласно трудовото законодателство, общоприетата работната седмица в Съединени американски щати е не повече от 40 часа. Във Франция естествената работна седмица е 35 часа, а в Германия - 30-40 часа.
 Инвестиционните неточности, които богатите хора не позволяват
Инвестиционните неточности, които богатите хора не позволяват

Инвестирането единствено в обществени компании не е добра тактика

По данни на МОТ по браншове на стопанската система, най-дълга работна седмица в международен мащаб има при търговията (49,1 часа), при превоза и известията (48,2 часа седмично) и в индустриалния бранш (47,6 часа).

Най-кратка е работната седмица в селското стопанство (37,9 часа), образованието (39,3) и опазването на здравето (39,8).

Средната дълготрайност на работното време в международен мащаб за мъжете е по-висока: 46,2 часа на седмица, при 40,5 часа за дамите.

На основата на данните от първото тримесечие на 2022 година, съгласно специалисти от Световния стопански конгрес, общият брой отработени часове е единствено с 2% под равнището отпреди пандемията. В бъдеще, чакат специалистите, междинният световен индикатор за работно време ще продължи да понижава - в случай че, несъмнено, наклонността за увеличение на продуктивността на труда (която в този момент се забави), не продължи.
 Пет потребни навика за ръководство на персоналните финанси
Пет потребни навика за ръководство на персоналните финанси

Необходимо е да се откри баланс сред икономисване и харчене
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР