Средния размер на ипотечния кредит в България е 150 хил.

...
Средния размер на ипотечния кредит в България е 150 хил.
Коментари Харесай

Вноските за жилище се увеличават със 70-80 лв. месечно през следващите 2 години

Средния размер на ипотечния заем в България е 150 хиляди лева и в случай че лихвата се повиши с 1 процентен пункт, което може да се случи през идващите 2 години, месечната вноска за 20 годишен период на погашение ще се качи със 70-80 лева месечно, сподели изпълнителният шеф на организацията за недвижими парцели „ ЕРА “ Антон Андонов пред БТВ Бизнес новините.

Това значи, че в случай че кредитополучателите, които са изтеглили заем и не могат да си разрешат да заплащат по 70-80 лева месечно, може би ще имат проблем, обясни той.

По негови думи главните движещи фактори на строителния пазар са били нараснали цени и прекъснатата вериги на доставки, които са се засилили като отрицателен резултат след началото на войната в Украйна.

„ Това накара множеството вложители и продавачи да спрат да продават до момента в който схванат какво става на пазара “, сподели Андонов.

Той заяви, че в този тежък за имотния пазар миг в България, са осъществени над 250 хиляди покупко-продажби, като върха се държи към момента от 2007 година, когато са били осъществени 307 хиляди покупко-продажби.

Все по-малко продавачи се съгласяват да продават парцелите си, тъй като не са знаели какво да вършат с парите си, а купувачите, от своя страна са имали терзания по отношение на покачващите се лихви при започване на годината, заключи Андонов.

При парцелите действителният растеж на цените в България са нарастнали с 3,8% за последните 6 години, при приблизително 4,06% в Европейски Съюз, което ни прави да се движим в общата европейска наклонност и даже малко под равнището.

Андонов обясни, че повишаването на парцелите, считано дружно с инфлацията, е до 20% и в този случай това е по-скоро обикновено.

„ Имотът е единствения актив, който съумява да запази цената на парите във времето “, сподели специалистът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР