Средната цена на жилищата в Пловдив през 3-тото тримесечие е

...
Средната цена на жилищата в Пловдив през 3-тото тримесечие е
Коментари Харесай

Цените на жилищата в Пловдив се покачват рязко

Средната цена на жилищата в Пловдив през 3-тото тримесечие е 850 евро/кв.м. при 808 евро/кв.м. година по-рано. Това съставлява годишен растеж от 5.2%, подобен с този от преди пандемията. Цените в Пловдив към този момент доближиха равнищата от 2008 година, само че към момента са по-ниски от тези във Варна и Бургас.

 

Пловдив е и един от първенците по повишаване на размера от осъществени продажби през 2021 година. Данните на Агенцията по вписванията сочат, че за деветмесечието са вписани 13 232 продажби, което е с 37% повече по отношение на размера за същия интервал на предходната година и 30% повече по отношение на 2019 година

 

Новото строителство за поредна година е най-предпочитано от купувачите и бележи напредък. Издадените разрешителни за строителство на нови жилищни здания са сходни с тези от 2020 година, само че броят на жилищата в тях нараства.

Цените на жилищата се повишават внезапно, предизвиквайки угриженост за тяхната финансова досегаемост, в допълнение към енергийната рецесия и инфлационния напън. Това показва Кевин Търпин, районен шеф отдел " Проучвания " в Централна и Източна Европа в отчет на Colliers.

Според него стопанските системи в целия район се държат относително добре. Въпреки това има няколко казуса, които провокират огромна угриженост и диспути, доста от които ще окажат въздействие върху бранша на недвижимите парцели във връзка с предлагането, търсенето и финансовата досегаемост.

Един от тях е обвързван с веригата на доставки и труда, които водят до дефицит и повишение на цените на строителните материали и главните съставни елементи и артикули в други браншове.

В последна сметка потребителят е този, който ще понесе разноските за това, или ще влезем в неразбираем като времетраене интервал на стягане на коланите, до момента в който нещата се успокоят, добавя Търпин, представен от уеб страницата " Pariteni.bg ".

Георги Киров, шеф Инвестиционно консултиране, прибавя: " В днешно време е мъчно да се пренебрегне инфлацията, която визира доста аспекти на бранша на недвижимите парцели.

Въпреки това, с динамичния пазар на наематели (въпреки здравните ограничения поради пандемията) и изобилието от капитали, България остава привлекателна и подготвена да премине през по-трудни интервали.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР