Средната работна заплата за преподавателите в държавните висши училища да

...
Средната работна заплата за преподавателите в държавните висши училища да
Коментари Харесай

Депутатите решиха: Вдигат заплатите на преподавателите в университетите

Средната работна заплата за преподавателите в държавните висши учебни заведения да е не по-ниска от 170% от междинната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца.

Това взеха решение депутатите единомислещо, със 115 гласа " за ", на гласуваните на първо четене промени в Закона за висшето обучение.

Според признатите текстове минималната съществена работна заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения ще е не по-ниска от 125% от междинната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца. Предвидено е стипендиите на докторантите да се дефинират също в размер не по-нисък от 125% от минималната работна заплата за страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Андрей Чорбанов от „ ИТН “ съобщи, че измененията, които се оферират, имат своя смисъл и ще бъдат подкрепени кардинално от неговата парламентарна група. Той уточни, че би било извънредно мъчно за един докторант да живее с такава стипендия. Чорбанов съобщи, че сред двете четения ще създадат предложение за нарастване на размера ѝ.

Даниел Проданов от „ Възраждане “ също изрази кардинална поддръжка за всяко нарастване на възнагражденията в образованието, изключително за текстовете, регламентиращи в бюджета за всяка последваща година да не може да бъде залаган по-нисък % от брутния вътрешен артикул за обучение спрямо предишна година. Той уточни, че от „ Възраждане “ биха предложили 150% от минималната работна заплата за установяване стипендиите на докторантите.

Елисавета Белобрадова от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) съобщи, че тази финансова поддръжка е доста чакана и парламентарната група ще поддържа този законопроект. Между двете четения на законопроекта ще внесем промени, които подсигуряват качество на висшето обучение.

Проф. Румен Гечев от „ Българска социалистическа партия за България “ съобщи, че в действителност българската страна не се отнася по европейски с българската просвета, преподаватели и откриватели. Гечев попита по какъв начин ще се притеглят докторанти с 25 на 100 над минималната заплата. Той сподели, че има много случаи, в които българската страна харчи пари за докторанти, които не приключват докторантурата си, а други по думите му приключват и отпътуват за чужбина. Ние ще увеличим възнагражденията, само че каква ни е гаранцията, че завършващият докторант няма да отиде в чужбина, добави Гечев. Проф. Чорбанов акцентира, че дефицитът на докторанти е европейски проблем и проблем в страни като Германия, Франция, Испания. Той акцентира, че би трябвало да се откри баланс и формата да не бъде безусловно рестриктивна, с цел да не принуди хората, които желаят да се занимават с просвета, да заминат в чужбина. Румен Гечев разяснява, че казусът е сложен и даде образец със Съединени американски щати, където заплатите на докторантите, които са вложили в докторантура, са в пъти по-големи, поради доктората им.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС сподели, че е мъчно да се привлекат най-хубавите студенти към докторантура и развиване в университетския състав. Много е мъчно да задържиш най-хубавия студент в инженерна компетентност, когато предприятието предлага доста по-висока заплата, още по-трудно е в областта на осведомителните технологии, добави той. В университета получават две хиляди лева, а в частната компания – най-малко пет хиляди лева, по тази причина бе толкоз значимо да регламентираме минималните заплати за университетските длъжности, добави той.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР