Средната доходност при най-ликвидните дружества е почти 5% през тази

...
Средната доходност при най-ликвидните дружества е почти 5% през тази
Коментари Харесай

Доходността от дивиденти на БФБ расте

Средната рентабилност при най-ликвидните сдружения е съвсем 5% през тази година. С дял се завърна и една от най-големите обществени компании - " Софарма ". Дивидентните акции са добър метод за диверсификация на капиталов портфейл. Авторът е основен капиталов съветник в ИП " Елана трейдинг "
Дивидентите избавиха българската борса през 2022 година, когато интернационалните пазари регистрираха забележителен спад. През предходната година водещите акции на БФБ регистрираха единствено няколко % загуби посредством показателя SOFIX. А тази ще мине под знака на облагите на растящите бизнеси. Но дивидентите не са изгубили значимостта си за вложителите, нито пък самите купувачи на акции са трансформирали тактиката. Нашият фондов пазар несъмнено заема специфична ниша в капиталовите портфейли на българите, като им дава опция за постоянна рентабилност при относително ниска динамичност на цените на акциите с дивиденти.

Трябва да прибавим и главното преимущество на тези акции, когато ги съпоставяме с водещите дивидентни позиции в Съединени американски щати или Европа. Дивидентът се полза единствено с 5% налог при физическите лица, което съвсем не се отразява на брутната рентабилност, оповестена при гласуването му или в последния ден с право на приемането му.
Реклама
Средната рентабилност на фирмите с по-активна търговия и история в заплащане на дивиденти е 4.93%. Това е съвсем един процентен пункт повече от междинното през предходната година, когато беше 4.07% за същата група от компании. Ако погледнем медианата на прихода им, се получава по-ниска стойност - 4.21% по отношение на 3.43% през предходната година. Разликата се резервира, само че не демонстрира значително отклоняване от междинната стойност. Има задоволително акции, които носят дивиденти, и не е сложна задача да се подбере една или някоя компания от нашия пазар и да се включи в по-голям и диверсифициран портфейл от активи.
Какво демонстрираха дивидентните компании през 2023 година?
Българските компании демонстрираха положителни финансови резултати през годината. Те имат ниска задлъжнялост, което е огромен плюс във време на повишение на лихвените нива при вероятности това да продължи дълго време. Икономическото закъснение през предходната година не се трансформира в тежка криза, само че и тази не се обрисува като интервал на възобновяване. Въпреки това обществените индустриални компании в България регистрират възстановяване на активността си с високи темпове. Банките регистрират обилни облаги с помощта на доста ниските лихви по депозити, които те задържат към този момент години наред. Това е една от аргументите да нараства ползата към финансовите принадлежности в търсене на повече рентабилност от нулевите депозити или спрямо високите цени на недвижимите парцели.

Няколко от ликвидните акции на борсата изненадаха с висок дял към или над 10% за годината. Тази рентабилност надали ще се задържи, както е случая с " Неохим " с приход 14%. Производителят на торове към този момент не се радва на извънредно високи цени на продукцията си на интернационалните пазари, а на скок на разноските за природен газ. Компанията още веднъж разпредели пет лв. дял, както и предходната година, само че доходността се увеличи, тъй като цената на акцията падна. И макар че тя разполага с задоволително парични средства за дивиденти, вложителите избират да купуват акцията, когато се появят вероятности за напредък на облагите, а не водени единствено от доходността. Същото се случва и с американските телекоми като Verizon или AT&T със спад на акциите си и брутен дял над 7%.
Добрата инвестиция с дивиденти
е в компания, която усилва годишните си заплащания и това отразява растежа на приходите и облагите й. Първото изискване при избора на такава инвестиция е сдружението да има история на дивидентите си и в нея да се вижда растежът й. Второто е да се разсъждава дълготрайно и да се заложи на компании, които дълги години ще заплащат и ще се развиват в позитивна посока. Дивидентът не би трябвало да е резултат единствено от минали вложения и от декапитализация на компанията. Той би трябвало да се дължи на постоянните облаги от активността й, като по този метод ще се натрупва във времето.
Реклама
Какво се случва, когато компанията стопира заплащанията си на дивиденти? Такава политика несъмнено не се харесва на вложителите, изключително когато се дължи на утежняване на резултатите. Единствената компания измежду постоянните платци, която тази година пропуща дивидентите, също се показва едва. Акциите на " Телелинк бизнес сървисис груп " поевтиняват с 15% през тази година. Но това се случва рядко. Такива събития през последните три години са едвам три. И една от тези компании се върна измежду дивидентните платци с доста висока рентабилност, мощен напредък на акцията тази година и с нарастване на капитала посредством варанти. Това е " Софарма ".

Печалбата й се повишава със обилни темпове, само че и постигнатите 68 млн. лева за първата половина на годината са толкоз положително достижение, че нейната оценка е доста ниска преди нарастването на капитала. Доходът й от дял при цената от последния ден с право на приемане беше съвсем 10%. Като прибавим и повишаването с над 50% тази година, се получава извънредно положително показване. Дъщерната компания " Софарма трейдинг " отсъства от листата с дивидентите за трета поредна година. Дали това няма да е изненадата на 2024 година?

Сред акции, които носят дял през последните две години, доминира нарастването на размерите им - 12 компании имат номинално повишаване на дивидента на акция, 6 го понижават, а " Неохим " го резервира без смяна. С най-силно нарастване на дивидента на акция на годишна база може да се похвалят " Агрия груп холд ", " Шелли груп " (до скоро " Алтерко " ) и " Фонд за недвижими парцели България " АДСИЦ. Но пък най-значим скок на доходността вършат акциите на " Българска фондова борса " - от 4.5% на 10.4%. Тенденцията несъмнено радва. Включително и от относително нови компании на борсата като " Телематик интерактив България ". Компанията за спортни залози и казино игри набра 16 млн. лева при започване на предходната година и оттогава усилва прихода си от дивиденти от 4.5% на 6.25%.

При по-слабо ликвидните компании след 3-годишна пауза с дял се завръща " Алкомет ", с много атрактивна рентабилност от съвсем 9%. За втора поредна година подобен разпределя и " Илевън кепитал " - компанията беше с една от най-растящите цени на акциите си след дебюта си на БФБ преди повече от три години, което отразява и високите упования на вложителите за активността й, обвързвана с вложения в започващи компании.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР