Средиземноморската диета е приветствана от лекари и учени по цял

...
Средиземноморската диета е приветствана от лекари и учени по цял
Коментари Харесай

Проучване: Средиземноморската диета в комбинация със зелен чай подмладява мозъка

Средиземноморската диета е приветствана от лекари и учени по целия свят поради менюто си от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, което потвърдено усъвършенства здравето на сърцето.

Сега обаче учени настояват, че една леко изменена версия, съдържаща зелен чай, орехи и зелено смути , доста усъвършенства здравето и на мозъка при хора със затлъстяване, които я съблюдават, оповестява „ Дейли мейл “.

Наднорменото тегло е обвързвано с по-ускорено стареене на мозъка, в сравнение с нормално се чака.

Израелски откриватели са проучили повече от 100 души със затлъстяване , спазващи средиземноморска диетата, и са открили, че с всеки един % спад в показателя на телесната маса (ИТМ) „ мозъчната им възраст “ понижава с девет месеца.

Резултатите демонстрират, че за здравето на мозъка е жизненоважно да се поддържа здравословно тегло и да се употребяват по-малко модифицирани храни, сладкиши и питиета, настояват откривателите.

Средиземноморската диета - богата на здравословни мазнини и протеини, само че бедна на въглехидрати - стана извънредно известна през последните години, като голям брой проучвания акцентират изгодите от нея за дълголетието, намаляването на слабостта и предпазването от рак.

Диетата включва отбягване на млечни артикули, алено месо и алкохол, като в същото време се употребяват плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин, мазна риба, ядки, семена и бобови култури. Множество изследвания демонстрират, че тя може да помогне за понижаване на тежестта. 
Затлъстяването е обвързвано със стареене на мозъка, в това число със стесняване на бялото вещество, което подкрепя връзката сред другите области на мисловния орган.

Изследователите от университета „ Бен Гурион “ в Негев набрали 102-ма доброволци със затлъстяване, най-вече мъже, на междинна възраст 52 години.

Те били помолени да съблюдават „ зелена “ средиземноморска диета в продължение на 18 месеца, която включвала потреблението на 28 г орехи на ден, три до четири чаши зелен чай и 100 г зелен шейк, подготвен с глобоза - тип растителна добавка. Освен това им е било казано да изключат аленото месо и сладкишите .

Жените били помолени да употребяват не повече от 1200 до 1400 калории на ден, до момента в който мъжете се придържали към 1500 до 1800 калории на

ден. 
В началото и в края на проучването са направени проучвания с ядрено-магнитен резонанс на мозъка, с цел да се пресметна „ мозъчната възраст “ - възрастта, на която мозъкът наподобява на фотосите, без значение от биологичната възраст. 

По време на изследването всички участници получили безвъзмезден абонамент за фитнес зала и просветителни сесии, насърчаващи физическата интензивност с умерена активност. Те също по този начин бяха помолени да посещават 45 до 60-минутни сесии по аеробни и съпротивителни тренировки три или четири пъти седмично. Измервани били също по този начин телесното тегло и обиколката на талията на участниците.

В обява в списание „ еЛайф “ откривателите показват, че в края на проучването 56,8 % от спазващите зелената средиземноморска диета са имали по-ниска мозъчна възраст от предстоящата.

Те отбелязали, че всеки един % спад на ИТМ или тежестта е обвързван с деветмесечен спад на мозъчната възраст.
При лицата от тази група ИТМ е намалял с 0,76 единици, те са отслабнали приблизително с 2,31 кг и с 5,39 см от талията си.

Авторът на проучването доктор Гидон Леваков от катедрата по мозъчни и когнитивни науки в университета сподели: „ Нашето проучване акцентира смисъла на здравословния метод на живот, в това число по-ниската консумация на модифицирани храни, сладкиши и питиета, за поддържане на здравето на мозъка “.

Съавторът професор Галя Авидан показа: „ Окуражени сме от откритието, че даже загуба на тегло от 1 % е задоволителна, с цел да повлияе на здравето на мозъка и да докара до 9-месечно понижаване на мозъчната възраст “.

Учените обаче не са изследвали дали намаляването на мозъчната възраст се е отразило на познавателните качества на участниците. Те означават, че резултатите са лимитирани и заради това, че множеството участници са мъже, както и заради неналичието на контролна група, с която да се сравнят резултатите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР