Сред тях бяха националната мрежа за децата, фондация "Пулс", фондация

...
Сред тях бяха националната мрежа за децата, фондация "Пулс", фондация
Коментари Харесай

Протест в защита на Истанбулската конвенция

Сред тях бяха националната мрежа за децата, фондация "Пулс ", фондация "Анимус ", Българска асоциация за джендър проучвания.

Протестиращите обявиха, че ги поддържат над 150 организации в страната и днешната мирна проява е да бъде чут гласът им за одобрение на Истанбулската спогодба от българския парламент.

Демонстриращите споделиха, че не виждат проблем с третия пол в конвенцията, а зародилото неразбирателство отдават на неточния превод на думата джендър, която е преведена като обществена роля.

Те са безапелационни, че съдържащата се в нея формулировка за пол като „ обществено построени функции, държания, действия и характерности, които несъмнено общество счита за подобаващи за дамите и мъжете “ по никакъв метод не подменя биологичния пол.

Защо Истанбулската спогодба не е за ”третия пол” >>

Протестиращите се оповестиха в поддръжка на дамите и децата потърпевши от домашно принуждение.

"Ние се разгласяваме срещу неразбирането, незнанието и незнанието в нашето общество. Искаме да живеем в един свят без принуждение и хората, на които оказваме помощ всекидневно да имат права, да получат помощта, от която те в действителност се нуждаят и всички ние сме длъжни да я осигурим ", съобщи Юлия Андонова от Фондация "Пулс " пред Българска национална телевизия.

Велина Тодорова, учител по фамилно право в Българска академия на науките, бе безапелационна, че се спекулира с тематиката за еднополовите бракове.

"Темата за третия пол въобще отсъства в конвенцията. Темата за еднополовите бракове е друга тематика. Ще водим диспути по тази тематика, само че не и в подтекста на конвенцията. Това е спекулацията, която се прави сега, опита да се свържат тези две неща и да се спекулира с публичните страхове. Конвенцията е за отбрана от принуждение, предлага много сериозна гама от ограничения ", безапелационна бе тя.

На 3 януари Министерският съвет гласоподава приемането на Истанбулската спогодба, като осем министри се оповестиха срещу. Сега следва гласуването й в Народното събрание.

Конвенцията има и своите съперници измежду политическите партии и неправителствените организации. От Вътрешна македонска революционна организация заявиха, че конвенцията отваря вратата за признание на еднополовите бракове. Има и неправителствени организации, които се притесняват от текстове в конвенцията, които, съгласно тях, могат правно да бъдат тълкувани по рисков за сигурността на фамилните полезности и правата на родителите и дамите метод и упорстват за необятен публичен спор по тематиката.

"Тълкуванието, че тази спогодба ще отвори вратите на Бог знае какви "нетрадиционни, полови практики " е неведение, което основава една илюзия ", разяснява и политологът Антоний Тодоров пред Дир.бг.

Пълният текст на конвенцията вижте тук >>

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР