Сред основните правила за здравословен начин на живот е опазването

...
Сред основните правила за здравословен начин на живот е опазването
Коментари Харесай

Колко да ядем, за да сме сити, без да преяждаме

Сред главните правила за здравословен метод на живот е опазването от преяждане. За да осъществим това условие е належащо да използван в всекидневието си следната максима: „ Трябва да ставаме от масата с леко възприятие на апетит “.

С други думи е безусловно противопоказно да се тъпчем лакомо, до момента в който не почувстваме цялостна задоволеност.

Усещането за задоволеност може да бъде същинско или лъжливо.

Истинското зависи от равнището на захарта в кръвта. Сигурно и вие след взимането на 2-3 бучки захар сте се чувствали за дълго време заситени, което е изцяло действително чувство. Вследствие на това работоспособността и концентрацията се покачват.

Това е по този начин, тъй като изяждайки захарчетата, вие сте повишили равнището на захарта до това, което е належащо на клетките, с цел да действат пълноценно.

Фалшивото възприятие за задоволеност зависи от степента на уголемение на стомаха. В неговата стена се намират нервни окончания, наречени барорецептори, които реагират на разпъване.

Когато разтягането доближи избрани лимити, активността на храносмилателните жлези се блокира и апетитът изчезва.

За да настъпи същинско възприятие за засищане, е належащо да мине известно време – храната да се разгради, да се всмуче захарта в кръвта.

Това става 20-30 минути след довеждане докрай на храненето. Ето за какво даже и да сте станали от масата с леко възприятие на апетит и с мисълта, че бихте могли да похапнете още нещо, след 20-30 минути това възприятие изчезва.

Същевременно количеството на изядената храна няма да бъде прекомерно и няма да се отрази нито на трудоспособността, нито на здравето.

Ако се ориентирате от степента на разширение на стомаха, ще ставате от масата с претрупана храносмилателна система.

Ненужно изобилната храна влияе неподходящо както върху органите на храносмилането, по този начин и върху обмяната на субстанции в организма като цяло.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР