„Сред определени кръгове в България битуват някакви тези за македонската

...
„Сред определени кръгове в България битуват някакви тези за македонската
Коментари Харесай

Маричич: И 100 години да траят преговорите с България, македонската идентичност не може да се изтрие

„ Сред избрани кръгове в България битуват някакви тези за македонската еднаквост. Но и 100 години да трае процесът, той не може да се отрази на смяната на идентичността ни. Ние знаем кои сме и какви сме и знаем, че нация не се основава или заличава с решение”, съобщи в предаването „ Утрински брифинг” вицепремиерът на РСМ по европейските въпроси Боян Маричич.

Той акцентира, че това не може да бъде цел през 2022 година и в ХХI век, а до събитието в Битоля договарянията са се водили с достолепие и на равнище сътрудници и съдружници в НАТО.

„ Важно е да не се допусне смяна на атмосферата и на разказа. Да не позволим национализмът и радикализмът да вземат превес”, сподели Маричич.

Той акцентира, че с България се работи интензивно в разнообразни области - и посредством работите групи, и на най-високо политическо равнище. Всички въпроси са на масата, само че остава да се види дали ще може да бъде реализиран контракт и да се отстрани ветото.

Вицепремиерът добави, че Скопие желае да продължи в другарска тенденция, само че за намиране на решение и събаряне на ветото без обвързване с дати. В противоположен случай разликите може единствено да се задълбочат.

„ Търпението и на двете страни ще намалее мощно, както и ентусиазмът за решаването на несъгласията. Ние не се отхвърляме от участието в Европейски Съюз, не се отхвърляме от промените, не се отхвърляме от желанието Северна Македония да бъде член на Европейски Съюз и европейска страна в сходство с всички стандарти. Това е дневния ред на държавното управление и то няма да се откаже от него. Но това не значи, че сме подготвени на каквото и да било решение, което би засегнало нашето достолепие, суверенитет и нашите интереси”, съобщи Маричич, представен от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР