Сред невробиолозите е разпространено убеждението, че мозъчните клетки, които работят

...
Сред невробиолозите е разпространено убеждението, че мозъчните клетки, които работят
Коментари Харесай

Мозъкът ни има бутон „изтрий“. Научете се да го използвате

Сред невробиолозите е публикувано убеждението, че мозъчните кафези, които работят дружно, са постоянно свързани. Казано другояче това значи, че колкото повече невронни мрежи се образуват в мозъка, толкоз по-интелигентен е даден човек. Ето за какво постоянно споделяме, че практиката води до съвършенство.

Колкото по-често се упражнявате да свирите на музикален инструмент, да говорите различен език или да жонглирате, толкоз по-добри ставате в това занятие.

Науката отдавана е наясно с това. А през днешния ден откривателите учат и другата страна на въпроса: с цел да подобрите знанията си, способността да забравяте, или просто да разрушавате остарели невронни мрежи, е доста по-важна от непрекъснатата процедура. Това умеене е наречено " синаптично подкастряне ".

Механизъм на подкастряне

Опитайте се да си визиите мозъка си като градина. Вместо цветя, плодове и зеленчуци обаче, вие отглеждате синаптични връзки сред невроните. Те придвижват невротрансмитери като допамин, серотонин и други.

Градинарите на мозъка ас така наречен " глиаловите кафези " - те улесняват по-бързото протичане на импулсите сред избрани неврони. Освен това има и различен тип глиални кафези, чиято задача е да изхвърлят отпадъците, да управляват плевелите, да се отървават от вредителите и да почистват падналите листа. " Микроглиални кафези " пък прерязват вашите синаптични връзки. Въпросът е по какъв начин знаят кои тъкмо би трябвало да се режат?

Изследователите занапред стартират да разплитат тази мистерия, само че това, което към този момент е знае се, че синаптичните връзки, които се употребяват по-малко, се маркират с протеин. Когато микроглиалните кафези открият този белег, те се свързват с протеина и унищожават - или режат - синапса.

По този метод мозъкът ви основава физическо пространство за създаване на нови и по-здрави връзки.

Ето и тайната:

Вашият мозък се почиства, до момента в който спите!

Чувствали ли сте се, че мозъкът ви е претъпкан и сте изцяло блокирали? Надали някой не е имал подобен миг. Когато научите доста нови неща, мозъкът ви построява връзки, само че те са неефективни. Вашият мозък би трябвало да изтрие доста от тези връзки и да построи по-рационализирани и ефикасни пътища. И той го прави, докато спим.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР