Сред най- откроените симптоми са: липса на търпение и контрол,

...
Сред най- откроените симптоми са: липса на търпение и контрол,
Коментари Харесай

Употребата на дигитални устройства може да доведе до хиперактивност


Сред най- откроените признаци са: липса на самообладание и надзор , импулсивно държание, заплеснатост, безпокойствие, неорганизираност, сложна централизация и нарушавания в съня.

Проучване, оповестено в списанието Американската здравна асоциация, твърди, че хиперактивността при тийнеджърите е обвързвана с честата приложимост на цифрови устройства.

Направеното изследване е с дълготрайност две години и са запитани деца от междинни учебни заведения. От 2 587 гимназисти, тези, които употребявали няколко вида електронни джаджи на ден, били към два пъти по-склонни да оповестяват за ADHD - „ Синдром на недостиг на вниманието и хиперактивност “ .

Смята се, че синдромът на недостиг на вниманието и хиперактивността се следи най-често при момчетата.

Учени настояват, че електромагнитно излъчване на смарт телефоните , може да провокира хиперактивност. То е по-силно при потреблението на wi-fi, в сравнение с при мобилни данни.

При прекомерна ангажираност на мозъка поради непрекъснатото потребление на джаджите , се губи способността за централизация.

Според американски педиатри напоследък децата прекарват с 50% повече време пред екраните. Шансът за появяването на признаците на ADHD се увеличавал с използването на цифрови устройства .

Свързани публикации.. Синдромът на недостиг на вниманието и хиперактивност (видео) 0 Електронните устройства носят риск от диабет при децата 0 Д-р Чернодринска: Мобилните устройства повреждат детското зрение 0

Изследователите означават също, че направената статистика не разрешава да се откри точна причинно-следствена връзка сред използването на цифрови устройства и синдрома на недостиг на вниманието и хиперактивност, защото не се знае дали засегнатите младежи не са имали признаците на ADHD преди изследването. Възможно е и децата да не желаят да разкриват истината за своите привички и да се пробват да избегнат възприятието за виновност и позор.

Изследването допуска, че родителите биха желали да обсъдят пречките при потребление на джаджите, само че това не значи че би трябвало да се постановат по-големи ограничавания към децата. Проучването демонстрира, че е хубаво родителите да предизвикват към по- здравословни привички и да открият аргументите за прекъснатата активност на децата.

Тъй като единствено родителският надзор не е задоволителен, се предлага да се употребяват принадлежности, с които да се ограничи достъпа до някои от приложенията на цифровите устройства.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР