Ключът към откриването на болестта на Алцхаймер, преди да засегне

...
Ключът към откриването на болестта на Алцхаймер, преди да засегне
Коментари Харесай

Промени в ретината насочват за Алцхаймер


Ключът към откриването на заболяването на Алцхаймер , преди да засегне необратимо мозъка, може би се намира в очите. Това не е метафора, а догадка, която откри място на страниците на JAMA Ophthalmology напълно неотдавна.

Използвайки неинвазивна техника , лекари съумяха да изследват очите на възрастни хора, без признаци на деменция, откривайки аномалии в ретината на тези, които имат биомаркери за заболяването.

"Патологичните промени стартират в мозъка нормално 20 години преди началото на самата деменция ", споделя доктор Ван Ставърн за TODAY. Поради тази причина доктор Ставърн се надява един ден да сме способни да измерваме риска от Алцхаймер десетилетия преди страдащият от болестта да стартира да демонстрира забележимите признаци.

Патосът на проучването, което без подозрение се нуждае от спомагателна пробна поддръжка , е, че досега, когато лекарите стартират да третират подлата болест, пациентът към този момент е изгубил основна част неврони.

Предимството на новата техника обаче не се крие само във времето, което дава за деяние. Понастоящем тестванията, които разпознават измененията в мозъка и равнищата на някои протеини, са скъпи и инвазивни. Вместо тях проучването на ретината може би ще доставя лекарите със същата информация, само че без използването на игли, упойка, време за възобновяване и единствено в границите на няколко минути.

Свързани публикации.. 9 фактора, които отключват Алцхаймер 0 Първа помощ при пострадвания на очите 0 Пародонталните проблеми усилват риска от Алцхаймер 0

Причината доктор Ставърн и неговите сътрудници да се насочат към очите е, че съществува огромно количество литература, демонстрираща връзката сред някои структурни промени в ретината и патологичните положения, които заболяването на Алцхаймер предизвиква.

Например, посредством оптична кохерентна томографска ангиография, благодарения на която лекарите ревизират дебелината на ретината, кръвоносните съдове и кръвообращението на пациентите, може да се откри, че при хората с биомаркери за заболяването, област в центъра на ретината е доста по-голяма и в това време по-тънка , спрямо тази на хората, които не страдат от Алцхаймер.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР